nederlandse omroep stichting (nos)


wielrennen bij de nos: doseren is het sleutelwoord

hilversum, 21 februari 2013 - hoewel er de afgelopen maanden amper werd gekoerst, was er meer wielernieuws dan ooit. rabo stopte, rasmussen bekende, armstrong viel door de mand en heel, heel veel meer. ook nos sport deed daar uitgebreid verslag van. de recente ontwikkelingen in de wielersport waren ook aanleiding de wedstrijdverslaggeving tegen het licht te houden en voortaan anders met wielrennen om te gaan. "Als het om live verslaggeving gaat, beperken we ons nog nadrukkelijker tot de 'hoofdacts'. Doseren is het sleutelwoord, zowel qua keuzes als qua toon", aldus hoofdredacteur NOS Sport Maarten Nooter. Het eerste voorbeeld van dat nieuwe beleid: in tegenstelling tot voorgaande jaren doet de NOS komend weekeinde geen rechtstreeks verslag van de traditionele 'openingsklassiekers' De Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne.

Nooter vervolgt: "Stoppen met wielrennen is nooit aan de orde geweest voor ons. Wij zijn een journalistieke organisatie en wielrennen is juist nu heel relevant om te volgen. Wij kijken echter wel scherper naar wat we wel en wat we niet uitzenden, welk voorverhaal we wel en niet maken. En ook de toon we waarop we verslag doen zal wat anders, zakelijker zijn."

In de praktijk betekent de nieuwe koers dat de NOS dit kalenderjaar nog uitsluitend rechtstreeks aandacht besteedt aan de 'hoofdacts', zoals de grote voor- en najaarsklassiekers die binnen de World Tour vallen, de Ronde van Frankrijk, de Ronde van Spanje en het WK op de Weg. De overige wedstrijden en bijvoorbeeld ook de Giro komen in samenvatting aan bod.

Nooter: "Maar zelfs van de Tour de France zullen we niet alle etappes klakkeloos van kop tot staart uitzenden. Een mooi voorbeeld is direct al de eerste etappe. Die valt samen met de TT van Assen en dus verdelen we die dag de zendtijd tussen beide evenementen. Dus eerst ruim baan voor de motoren en daarna pas fietsen."

Over de invulling van de extra Tour-programma's, zoals Radio Tour de France en de Avondetappe, wordt nog inhoudelijk nagedacht, maar daarvan is de toon de laatste jaren al anders dan in de begintijd. "We benaderden het wielrennen in die programma's al heel anders dan zo'n vijf à tien jaar geleden. De Avondetappe gaat allang niet meer puur over de romantiek van het wielrennen. De toon is anders, de gasten zijn anders en er zijn vaste 'sidekicks' in de personen van gekende wielerjournalisten als Edwin Winkels, Thijs Zonneveld en Bert Wagendorp. Mede door die journalistieke aanpak was de Avondetappe op de avond dat Rasmussen in 2007 uit de Tour werd gegooid, nieuwsbron nummer 1. En dat is nou precies onze taak in het huidige wielrennen: juist als dit soort zaken zich voordoet, moet je er zijn als NOS."

De NOS zet komend seizoen Mart Smeets, Herbert Dijkstra, Maarten Ducrot en Joris van den Berg in als wielercommentatoren op televisie. Op radio zijn dat Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman.

Deel: ' Wielrennen bij de NOS doseren is het sleutelwoord '


Lees ook