Wijncolumnist John Bindels ontvangt oeuvreprijs


AMSTERDAM, 20101012 -- Tijdens het 22e Proefschrift Wijnconcours, zondag 10 oktober in het NH Barbizon Palace, kreeg John Bindels een speciale oeuvreprijs uitgereikt door Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association. Bindels ontving de prijs voor de eigenzinnige wijncolumns die hij in diverse media publiceert.

John Bindels maakt zich sinds jaar en dag sterk voor onafhankelijke wijnjournalistiek en heeft een hekel aan wat hij wijnschrijverij noemt: allerlei lieden die tegen betaling leuke stukjes schrijven over wijnen die dat niet waard zijn.
Bindels' schrijfstijl is individualistisch, stilistisch, bombastisch soms, maar er zijn ook momenten waarin de dichter de wijnschrijver inhaalt. De ene keer doopt hij de pen in gal. Daarbij noemt hij vrijwel nooit man en paard, maar wie het betreft weet het donders goed. Hij heeft daarom weinig hechte vrienden onder collega's. Een andere keer lijkt het alsof hij zijn column geschreven heeft met een Zweedse band om (die ze in ziekenhuizen gebruiken om lastige patinten tegen zichzelf te beschermen). Voor veel mensen is hij een mastodont, een brombeer van een oude generatie. John Bindels heeft er geen moeite mee; hij heeft zijn eigen mening en uit die op zijn eigen manier, of je het er nu mee eens bent of niet. Noem de columns van Bindels uitdagend, prikkelend of irritant - spraakmakend zijn ze in ieder geval.

De jaarlijkse oeuvreprijs is in het leven geroepen door The Wine & Food Association en is bestemd voor spraakmakende wijncolumnisten en wijnschrijvers met een eigen, kritische visie op de wijnwereld en een herkenbare schrijfstijl. Het is een `estafetteprijs': volgend jaar zal de heer Bindels hem uitreiken aan een andere wijncolumnist of kritische wijnschrijver. Aan de prijs is doos met Wijnen van het Jaar van het Proefschrift Wijnconcours verbonden.


Deel: ' Wijncolumnist John Bindels ontvangt oeuvreprijs '
Lees ook