Productschap Wijn

Nieuws

<-
Wijnen uit Thailand

Op 17 mei 2002 heeft de Ambassade van Thailand in samenwerking met Lirico een presentatie/wijnproeverij georganiseerd van: CHATEMP Wine from the floating vineyards of

Graag brengen wij deze wijn die een uitstekende metgezel is bij spicey food op deze wijze ook onder uw aandacht.

INFORMATIE CHATEMP Wine from the floating vineyards of Thailand

Siam Winery werd opgericht in 1982 door de familie Khun Chalerm Yoovidhhya.
De familie Khun Chalerm Yoovidhhya staat in Thailand bekend als de drijvende kracht achter het Krating Daeng of Red Bull energiedrankje.

Het moderne wijnhuis is gelegen in Samutsakhon, 70 km ten Zuidwesten van Bangkok, aan de Golf van Thailand. De belangrijkste productie van het wijnhuis (10 miljoen flessen per maand) is de uiterst populaire Wine Cooler Spy.

In 1996 nam K. Chalerm een Franse vinoloog, Laurent Metge-Toppin, in dienst om de basiswijn voor de productie van de wijnkoeler te verbeteren.
De belangrijkste druivenrassen, beide Vinifera rassen, zijn de Malaga Blanc en de Red Pok Dum , welke groeien tussen de rivieren Taicheen en Meklong. Elke rij wijnstokken wordt gescheiden door kanalen.

Het grootste deel van het werk in de wijngaard wordt verricht met behulp van kleine bootjes. Daarom wordt deze wijngaard ook wel de drijvende wijngaard van Thailand genoemd. Er zijn twee oogsten per jaar per wijnstok. Het plukken van de druiven vindt meestal s-avonds plaats en de druiven worden per boot naar de wijnmakerij vervoerd.

Er zijn nog meer wijngaarden in Thailand: in het district Nakhon Ratchasima, op de hellingen van de heuvels boven de Kwai rivier, en in het Noorden in de provincie Loei.
Nadat de selectie van de druiven verbeterd was en de wijnbereidingstechnieken aangepast waren, merkten we dat de stille wijn een interessant en apart karakter heeft.

Met ingang van het jaar 2541 (1998) wordt onze productie gebotteld onder de merknaam Chatemp.
De winteroogst van het wijnjaar 2542 (1999) ontving een bronzen medaille op de International Wine and Spirit Competition in 2001 in Londen.

Doordat Siam Winery zijn wijnen presenteerde tijdens de Vinexpo in juni 2001, wapperde de Thaise vlag voor het eerst in Bordeaux. Het Koninkrijk Thailand staat nu ook op de wereldwijnkaart. Deze Thaise wijn wordt op dit moment met succes al geëxporteerd naar Engeland, Japan, Ierland, Nederland en zelfs Frankrijk!

Het doel van Siam Winery is om een frisse, pure en goed gemaakte wijn te produceren, fruitig en met een goede samenstelling. Wij weten maar al te goed dat het vanwege ons subtropisch klimaat onmogelijk is om een soortgelijke stijl te krijgen als in Frankrijk, Australië of Californië. Daarom willen wij een wijn maken die aangenaam is maar ANDERS dan de andere. Deze wijn kan men licht gekoeld drinken, maar hij is vooral de ideale metgezel voor pikante Thaise gerechten en in Nederland niet onbelangrijk, de Oosterse keuken waaronder de Indonesische!

In Nederland importeert Lirico, sinds medio 2001, Chatemp en levert deze wijn op dit moment nog voornamelijk aan de betere Thaise Restaurants, waaronder een groot aantal leden van de Thai Restaurant Association (TRA). De leden van de TRA serveren uitsluitend authentiek Thais eten dat altijd wordt bereid door Thaise koks.

DE WIJNEN VAN CHATEMP

Chatemp Malaga Blanc 2542 (zomeroogst)
Bleke waterige kleur, met een lichtgroene tint. Bouquet van vers gesneden groene bladeren, met een aroma van watermeloen, en een impressie van een zeebriesje. Smaak van tropische vruchten (kiwi en mango) op het gehemelte. Knapperig en friszuur met een mineraal karakter. Bij een wat hogere temperatuur (12 graden) proef je de frisse smaak van tropische vruchten nog meer. Dan is deze Chatemp een leuke aperitiefwijn.
Een uitstekend gezelschap bij (pittige) Oosterse gerechten.

Chatemp Malaga Blanc 2542 (winteroogst)
Bleke waterige geelgroene kleur.
Bouquet van vers gesneden watermeloen, met iets van karamel en kaneel.

Zeer goed gerijpte appel.
Aangenaam fris met een smaak van honing in de afdronk. Mooie complexiteit en een impressie van grassen. Bij een wat hogere temperatuur (12 graden) is deze Chatemp eveneens een leuke aperitiefwijn.
Past uitstekend gezelschap bij (pittige) Oosterse gerechten.

Chatemp Red Pok Dum 2542 (zomeroogst)
Lichtrode robijnkleur, met een rozegouden tint. Bouquet van rood en zwart fruit gemengd met hout. Licht gekruid en lederachtig van smaak op het gehemelte, met zachte tannine.
Een gemakkelijke lichte wijn, die licht gekoeld (12°C) kan worden geserveerd in een tropisch klimaat.
Een perfecte combinatie met (pittige) Oosterse vleesgerechten.

Chatemp Red Pok Dum 2542 (winteroogst)
Lichtrode robijnkleur.
Enkele kruiden gemengd met een lichte smaak van eik. Soepel op het gehemelte met een smaak van gemengde rode vruchten. Een geweldig gezelschap bij (pittige) Oosterse vleesgerechten.

Chatemp Rosé 2542 (zomeroogst)
Rosé kleur met sterke intensiteit.
Bouquet met een aroma van aardbeien.
Lichte exotische smaken op het gehemelte, soepele afdrink, met een frisse zuurheid.
Zeer aangename wijn die uitstekend past bij Thaise (oosterse) hapjes.

Voor meer informatie over (de wijnen van) Siam Winery en Chatemp kunt u contact opnemen met Lirico. Zij helpen u graag verder.

Postbus 7463
2701 AL Zoetermeer
Tel: 079 3437683
Mobiel: 06 54690525
Fax: 079 3437681
E-mail: lirico@hdn.nl

<-

Copyright © 1996-2002 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum

Deel: ' Wijnen uit Thailand '
Lees ook