Nieuws

Warme herfst voor harmonieuze wijnen

Voorschoten, 1 december 1999 - Voor het merendeel van de Duitse wijnbouwers is de oogst van 1999 binnen. Een enkeling heeft wat druiven in de wijngaard achtergelaten, hopend op de invallende vorst voor een Eiswein of een verlate Trockenbeerenauslese. 1999 lijkt een goed jaar te worden en in enkele gevallen zelfs excellent.

Vooral de druiven met een lange rijpingstijd, zoals de Riesling en de Spätburgunder profiteerden van de lange nazomer tot diep in de herfst. De korte regenperiode bracht geen schade, maar verzachtte de zuren, wat vooral de droge wijnen ten goede kan komen. Uiteraard zullen pas bij de eerste proeverijen in het voorjaar van het nieuwe millennium de kwaliteiten van de tafelwijnen tot en met de Beerenauslesen zich voldoende kunnen tonen. De eerste tekenen wijzen op een jaargang die zich niet alleen snel kan ontwikkelen, maar ook tot diep in de volgende eeuw zijn kwaliteiten zal kunnen tonen. Volgens de heer Göring, directeur van het Deutsches Weininstitut is de oogst van dit jaar de kroon op het werk van de Duitse wijnboeren.

De rode wijnen, die inmiddels rond van de 23% van de aanplant uitmaken, tonen een duidelijke ontwikkeling van de kleur, naast een goede concentratie. Dit laatste decennium heeft Duitsland een relatief groot aantal uitstekende oogstjaren gebracht en 1999 past zeer goed in deze rij.

De wijn, het land en de mensen

Het informatiebureau voor Duitse Wijn komt met een nieuwe uitgave, over Duitse wijnbouwgebieden en hun producten, onder de titel: De wijn, het land en de mensen. De geïllustreerde uitgave geeft een overzicht van de dertien Duitse wijnbouwgebieden, basisinformatie over de wijnen en informatie over plaatsen die het bezoeken waard zijn. Tips en kaarten maken het ontdekken gemakkelijker, zowel uit als thuis. De uitgave is bestemd voor zowel kenners als mensen die zich voor het eerst verdiepen in de Duitse wijn. De uitgave is te verkrijgen bij het Informatiebureau voor Duitse wijnen.

Meer weten of interesse voor de uitgave De wijn, het land en de mensen? Informatiebureau voor de Duitse Wijn. e-mail: idw@hulzen.nl

back

Deel: ' Wijninfo Warme herfst voor harmonieuze wijnen '
Lees ook