Ingezonden persbericht


Persbericht

IJmuiden, 27 september 2001

Wijsmuller brengt containerschip vlot

Wijsmuller heeft met een van haar sleepboten het schip BANJAARD vlot gebracht bij Ierland. Het 127 meter lange containerschip, gebouwd in 1993, was gisterochtend vast gelopen op de Codling Bank, 15 mijl zuidoost van Dublin. Het schip heeft een capaciteit van 550 TEU (= 20 ft containers) en was ten tijde van de stranding vol geladen met containers.

Onmiddellijk na de melding werd door Wijsmuller Salvage in IJmuiden een bergingscontract gesloten met de eigenaren van het schip. Een sleepboot van Wijsmuller Marine Ltd., de 4,000 as-PK en 50 ton trekkracht sterke OAKGARTH, werd onmiddellijk vanuit Liverpool naar de strandinglocatie gedirigeerd terwijl er een bergingsteam van Wijsmuller uit Nederland, anticiperend op mogelijk benodigde extra diensten, naar Dublin werd uitgezonden.

Vanmorgen vroeg werd door de OAKGARTH vastgemaakt in een operatie waarbij veel manoeuvreer kunst nodig was gezien de stroming en de omliggende banken en ondieptes. De banken bestaan niet uit zand, maar uit kiezelstenen met een grootte van 10 tot 20 centimeter doorsnede. Tijdens de eerste poging werd de BANJAARD uiteindelijk tijdens hoog water vlot gebracht. De OAKGARTH is daarop bedankt en thans onderweg terug naar Liverpool. De BANJAARD is voor inspectie doorgevaren naar Dublin.

De Codling Bank is een oude bekende van Wijsmuller. De BANJAARD zat namelijk op dezelfde locatie vast als de ASIAN PARADE, een schip dat auto's vervoerde en anderhalf jaar eerder door Wijsmuller succesvol is vlot gebracht. Voor deze operatie werd toen o.a. ook de OAKGARTH gebruikt, aangevuld met twee 'super-sleepboten' van Wijsmuller die in totaal ruim 400 ton trekkracht hadden.
***

Deel: ' Wijsmuller brengt containerschip vlot '
Lees ook