Dit bericht is ingetrokken.

Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

12/09/01 Bezoek Prins van Oranje en Máxima Zorrequieta aan Drenthe

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta brengen woensdag 12 september een bezoek aan de provincie Drenthe. Het is het derde in de reeks kennismakingsbezoeken die het paar dit najaar aflegt aan de provincies en de vier grote steden. De Prins en mevrouw Zorreguieta ontmoeten in het Drents Museum te Assen het provinciaal bestuur, zij bezoeken het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, bezichtigen het sterrenkundig onderzoekscentrum van ASTRON in Dwingeloo, bezoeken in Ruinen een bus van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker Noord-Nederland en gaan ten slotte naar havezathe De Havixhorst in De Wijk.

De Prins en mevrouw Zorreguieta worden om 13.00 uur bij het Drents Museum ontvangen door de commissaris van de Koningin, de heer A.L. ter Beek. In het museum praat het paar met het college van gedeputeerde staten over actuele ontwikkelingen in de provincie Drenthe en over de noordelijke samenwerking. Aansluitend wordt een korte rondgang door het museum gemaakt.

Om 14.15 uur arriveert het paar bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De directeur, drs. D. Mulder, zal de Prins en mevrouw Zorreguieta rondleiden door het voormalige kamp, vanwaar tussen 1942 en 1945 meer dan 100.000 mensen zijn gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen.

In Dwingeloo wordt de Netherlands Foundation for Research in Astronomy ASTRON bezocht. ASTRON werd in 1949 opgericht door de gezamenlijke astronomische faculteiten van de Nederlandse universiteiten. ASTRON, met zijn twee grote radiotelescopen, is het enige grote wetenschappelijke instituut in Drenthe. Omstreeks 15.45 uur wordt het paar ontvangen en rondgeleid door de directeur, prof. dr. H.R. Butcher.

Om 16.45 uur wordt in Ruinen een wandeling over de Brink gemaakt en een bezoek gebracht aan een bus die is ingericht voor bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Directeur H.H. Meerholz van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker Noord-Nederland geeft een toelichting op het werk van deze organisatie.

Het bezoek wordt om ongeveer 17.45 uur afgesloten in De Wijk. Op havezathe De Havixhorst is een informele bijeenkomst met onder anderen de twaalf Drentse burgemeesters en per gemeente twee inwoners. Deze worden door de betreffende burgemeester uitgenodigd. Het bezoek van de Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta eindigt omstreeks 18.30 uur.

Zoekwoorden:

Deel: ' Willem Alexander en Máxima naar Drenthe '
Lees ook