svh

zoetermeer, 11 juni 1999

wina born-prijs 1999
toegekend aan hubrecht duijker

op donderdag 10 juni nam wijnschrijver hubrecht duijker de wina born-prijs 1999 in ontvangst. de onderscheiding, in 1995 ter gelegenheid van de 75-ste verjaardag van wina born in het leven geroepen door het gilde van nederlandse meesterkoks, het kollektief hoog8end (vereniging van svh meestergastheren en svh wijnmeesters) en svh onderwijscentrum, is bedoeld voor culinaire journalisten die een aantoonbare bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de nederlandse gastronomie.

de jury van de wina born-prijs heeft de onderscheiding dit jaar aan hubrecht duijker toegekend omdat hij naar het oordeel van de jury een geweldige staat van dienst heeft binnen de culinaire journalistiek in het algemeen en als wijnschrijver in het bijzonder. "Hij heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de sterk gestegen belangstelling bij consumenten voor gastronomie. Zijn welhaast encyclopedische kennis van wijnen koppelt hij aan een nuchtere, toegankelijke schrijfstijl. Hoewel het accent in zijn talrijke boeken, artikelen en televisieoptredens op wijninformatie ligt, bestrijkt hij ook andere aspecten van het culinair-journalistieke palet, zoals restaurantrecensies en productinformatie", aldus de jury.

De Wina Born-prijs wordt in beginsel eens per jaar toegekend. In aanmerking komende kandidaten moeten hun sporen in de culinaire journalistiek hebben verdiend. Voorts moeten zij in het jaar voorafgaand aan de prijsuitreiking verschillende culinair-journalistieke producties hebben verzorgd gericht op de consument in Nederland. Daarnaast dienen zij er bij voorkeur blijk van te hebben gegeven dat zij diverse facetten van het culinair-journalistieke vak
- kennis van producten, kooktechnieken, wijnen, gastheerschap enzovoort - beheersen.

Het was de vierde keer dat de onderscheiding werd uitgereikt. In 1996 viel de eer te beurt aan Ton Borghouts, in 1997 aan Onno Kleyn en in 1998 aan Joep Habets. De prijs, die bestaat uit een glazen plastiek en een oorkonde, ontving Duijker namens de jury uit handen van Wina Born. De jury bestond voorts uit Duijkers voorganger Joep Habets, Jos van der Ven (consumentenvertegenwoordiger), Leon Ribbens (Gilde van Nederlandse Meesterkoks), Leo van der Lubben (Kollektief Hoog8end) en Jacques Bettelheim (SVH Onderwijscentrum).

Deel: ' Wina Born-prijs 1999 toegekend aan Hubrecht Duijker '
Lees ook