XS4ALL

WAARSCHUWING: WINDOWS NIMDA VIRUS

19 september 2001,

Nimda is een nieuwe virusachtige worm die zich razendsnel vermenigvuldigt via Windows computers. De worm verspreidt zich op verschillende manieren. Het virus gebruikt daarbij zwakheden die bekend zijn geworden door het Code Red II virus, maar zoekt ook naar nieuwe zwakke plekken in systemen. Zowel werkstations die gebruik maken van Windows 95, 98, ME, NT of 2000 als servers die Windows NT of 2000 gebruiken, kunnen geïnfecteerd raken. Fabrikanten van antivirus software hebben vandaag de hoogste staat van alarm uitgeroepen.

Een geïnfecteerde e-mail bevat een bestand. Vaak heet het `readme.exe'. Wanneer het bestand wordt geopend, raakt de worm actief en stuurt het kopieën via e-mail naar de adressen in het Windows adressenboek. De e-mail bevat geen tekst. De omschrijving van het onderwerp is minimaal 80 karakters lang.

Naast e-mail vermenigvuldigt Nimda zich ook via de webbrowser Internet Explorer. Zodra een geïnfecteerde webpagina wordt opgevraagd, nestelt het virus zich in de computer. Soms wordt de gebruiker gevraagd een .wav-bestand te downloaden. Een andere manier van verspreiding is via gedeelde bestanden in netwerken en via Microsoft Internet Information Server.

Het lijkt erop dat Nimda geen bestanden verwijdert, maar wel wijzigingen in het computersysteem aanbrengt zodat het zich kan vermenigvuldigen. Doordat Nimda steeds contact zoekt met andere computers genereert het virus abnormaal veel dataverkeer en kunnen logfiles van alle webservers zeer groot worden. Dit maakt netwerken en systemen trager en kan zelfs leiden tot crashes.

De professionele McAfee virusscan die XS4ALL bij alle standaardabonnementen aanbiedt, is goed beveiligd tegen dit virus, mits de nieuwste updates worden geïnstalleerd. XS4ALL adviseert haar klanten te controleren of de updates zijn geïnstalleerd en, indien nodig, dat alsnog te doen.

De updates van de virusscanner zijn beschikbaar via: https://vil.nai.com/vil/virusSummary.asp?virus_k=99209 De updates voor Internet Information Server staan op: https://www.microsoft.com/technet/security/bulletin/MS01-044.asp

Meer informatie:
https://www.nai.com
https://www.cert.org
https://www.cert.org/advisories/CA-2001-26.html

Deel: ' Windows Nimda virus verspreidt zich razendsnel '
Lees ook