menubar

menubar

WAARSCHUWING:
WINDOWS SIRCAM E-MAIL VIRUS

XS4ALL
24 juli 2001

De Code Red Worm is nog niet uitgestorven, of een nieuwe virusachtige worm begint zich razendsnel te verspreiden op Windows computers; SirCam. Het virus pakt een bestand uit de map 'My Documents' en verspreidt dat per e-mail via het Windows adressenboek en via mailadressen uit de browsercache. Het verspreidt zich daarnaast ook via Windows filesharing.

Het lijkt op eerdere virussen zoals I Love You en Melissa, maar kan ook daadwerkelijk schade aanrichten. Er is een kans van 1 op 50 dat de harde schijf volloopt met onzinnige kopieen, waardoor de pc niet kan opstarten, en in 1 op de 20 gevallen wordt de harde schijf zelf volledig gewist op 16 oktober. Het onderwerp van het mailtje is de titel van het meegestuurde document. Het virus is alleen herkenbaar aan kreten in het mailtje zelf, in het Engels en in het Spaans, zoals 'dit is het bestand waarom je hebt gevraagd'.

Fabrikanten van anti-virus software hebben de hoogste staat van alarm uitgeroepen vandaag, nadat de impact eerder mee leek te vallen. Het is op dit moment nog geen ramp, maar het tempo waarin het aantal meldingen stijgt, is zeer onheilspellend.

De professionele McAfee virusscan die XS4ALL bij alle standaardabonnementen aanbiedt, is goed beveiligd tegen dit virus, mits de nieuwste updates zijn geinstalleerd. XS4ALL raadt klanten aan om gebruik te maken van de auto-update functie in de software.

Achtergrondinformatie McAfee:
https://www.nai.com/naicommon/aboutnai/press/pr_template.asp?PR=/PressM edia/07232001.asp&Sel=1002

Achtergrondinformatie Symantec:
https://www.sarc.com/avcenter/venc/data/w32.sircam.worm@mm.html

XS4ALL installatiehulp McAfee virusscan:
https://www.xs4all.nl/helpdesk/besturingssysteem/windows/beveiliging/an tivirus.html

Deel: ' Windows sircam e-mail virus actief '
Lees ook