Wing Chun Kung Fu nieuw in Amsterdam

Datum: vanaf 23 augustus

Wing Chun Kung Fu nieuw in Amsterdam.

De succesvolle Wing Chun Kung Fu Union opent in Amsterdam haar derde school, Deze vereninging heeft grote scholen in Leiden en Alkmaar en geeft al ongeveer 15 jaar les. Nu is Amsterdam aan de beurt, er wordt een school geopend in Amsterdam Osdorp. Er zijn al meerdere Wing Chun scholen in Amsterdam, met enkele van deze scholen wordt nauw samengewerkt. Het afgelopen seizoen heeft de school goede resultaten gehaald. zo werden we niet alleen Nederlands Kampioen in het Wing Chun vechten maar ook in het Sanda vechten. Sanda, ook wel Sanshou genoemd, is een soort van Chinees Kickboxen maar dan met minder regels. Alle Kung Fu stijlen doen mee aan het Sanda vechten.

Wing Chun Kung Fu

Alle Kung Fu stylen komen van oorsprong uit China, maar niet alleen Kung Fu is in China ontstaan maar ook veel van alle andere gevechtskunsten komen ver en lang geleden uit China. De meeste vechtsporten hebben een mooie geschiedenis en deze is vaak te herleiden tot grote helden en vaak ook tot het Shaolin klooster. Wing Chun Kung Fu heeft ook een hele mooie ontstaanslegende. Volgens de legende komt het Wing Chun via een korte weg uit het Shaolin klooster toen daar een aantal monniken ontsnapte bij de vernietiging van de tempel. Maar inmiddels weten wij beter, Veel langer geleden, nog voordat de Shaolin tempel bestond waren er al schepen op de vele rivieren in China, deze schepen ook wel Jonken genaamd waren de uitvluchtspunten voor prostitutie en huurmoordenaars. Op deze schepen was weinig ruimte om te vechten. Op deze schepen hebben zich eeuwen lang gevechtstechnieken ontwikkeld die snel en effectief waren. De bewoners van deze schepen waren zeer getraind in een zeer doelgericht vechtsysteem met een aantal wapens. Zelfs de Japanse Ninja stammen van deze vechters af. Later toen een aantal van deze vechters op het vaste land ging leven bleek hun gevechtskunst uitmuntend te zijn. En toen hen werd gevraagd waar deze stijl vandaan kwam hebben zij waarschijnlijk de legende verzonnen. Wing Chun is groot geworden in het drukke Hong Kong met zijn smalle steegjes. Later is het Bruce Lee geweest die er wereldberoemd door geworden is. Onze grootmeester Wang Kiu heeft nog les gegeven aan Bruce Lee.

Wing Chun Kung Fu is ontdaan van alle overbodige bewegingen. Alle bewegingen en technieken in het Wing Chun systeem zijn effectief en doeltreffend. Over de technieken is eeuwenlang nagedacht en geanalyseerd, De technieken zijn dan ook eenvoudig uit te voeren en gebaseerd op natuurlijke lichaamsreflexen. Wing Chun werkt maakt gebruik van de kortste weg; recht door het midden. De technieken zijn eenvoudig en logisch waardoor ze relatief eenvoudig aan te leren zijn. Er wordt niet hoog getrapt omdat dit een te lange weg is en daardoor te lang duurt. Dit betekend niet dat er niet getrapt wordt want laag in het lichaam zitten hele kwetsbare punten waar wel naar getrapt wordt. Een van de belangrijke principes van het Wing Chun is het gebruik van meerdere technieken tegelijk, dit is in het begin erg moeilijk en verwarrend maar als je die motoriek onder de knie hebt gaat het heel snel en dan merk je hoe effectief Wing Chun is.

In Wing Chun wordt gebruik gemaakt van de volgende wapens: een lange stok, vlindermessen (in elke hand een, dit zijn een soort kleine zwaarden) en hellebaard. Wing Chun werkt volgens een aantal principes. Als je de principes begrijpt leer je het Wing Chun. Dit is anders dan andere stijlen waar je gewoon een heleboel bewegingen en technieken moet leren beheersen. Om de principes te leren begrijpen zijn er zes basis vormen (kata's) ontwikkeld. Deze vormen zijn dus niet zuiver schijngevechten zoals bij de meeste stijlen maar oefeningen om de principes te leren. De eerste vorm is meteen de belangrijkste. Hierin zitten de belangrijkste principes en wordt daarom ook wel de bibliotheek van het Wing Chun genoemd. Bij veel Wing Chun scholen leer je eerst alle ongewapende vormen en ga je pas na een jaar of vijf met wapens trainen. Bij onze school begin je na een jaar al te trainen met messen, je behaalt hierdoor een grote voorsprong op het gebied van loopwerk, motoriek en coördinatie. Tevens zijn de messen een mooi gewicht om de armen te trainen.

Bij Wing Chun wordt er veel aan sparren gedaan. Dit gebeurt op twee manieren, met en zonder handschoenen, beide met of zonder trappen. De trappen gaan niet hoger dan de maagstreek. Bij het sparren mag het er best hard aan toe gaan maar als een van de twee daar geen behoefte aan heeft dan gebeurd dat gewoon niet. Er wordt altijd aangepast aan de wensen van diegene die rustiger wil sparren. Dit gaat overigens automatisch. Er wordt ook tegen meerdere tegenstanders gespard. Verder doen wij wel aan valbreken. Dit zit officieel niet in het Wing Chun Kung Fu maar wij vinden het belangrijk dat je kunt vallen zonder je te bezeren. Als je gevallen bent hoef je nog niet verloren te zijn in een gevecht. Daarom schenken we ook aandacht aan het grondgevecht. De lessen beginnen altijd met een conditie training, dit is een pittige training die gericht is ademhaling en conditie opbouw, flexibiliteit en balans van lichaam en geest. Hoewel het niet nodig is voor het Wing Chun om een goede conditie te hebben of heel sterk en lenig te zijn is het wel gemakkelijk. En je gaat je ook een stuk lekkerder voelen als je een betere conditie krijgt. De chinezen noemen dit een gezonde geest in een gezond lichaam. Omdat Wing Chun techniek en slimmigheid gebruikt boven kracht is Wing Chun ook zeer geschikt voor vrouwen.

Mensen die dat leuk vinden kunnen ook meedoen aan wedstrijden. De Nederlandse Wing Chun Kung Fu Federatie organiseert elk jaar een officieel Nederlands Kampioenschap waar onze leden aan mee kunnen doen. Deze wedstrijden worden onder Wing Chun beoefenaars uit het hele land gehouden. Verder kan je ook aan Sanda of Sanshou wedstrijden meedoen. Onze school heeft in beide disciplines een Nederlands Kampioen.

Het Wing Chun is echt een hele leuke sport. Het is erg goed voor je conditie en het houdt de geest ook fit. Er wordt aandacht geschonken aan kracht en lenigheid om zodoende een goede lichamelijke stabiliteit op te bouwen. De vereniging is vooral ook heel gezellig. Zij zijn van mening dat naast hard trainen er ook andere leuke dingen gedaan kunnen worden. Zo doen ze ook andere dingen zoals Paintballen en Seminars. Ook wordt er twee keer per jaar een trainingskamp georganiseerd waar ook weer meer wordt gedaan dan alleen trainen. Deze kampen worden in een bosrijke omgeving gehouden, zodat er leuke wandelingen en spellen gedaan kunnen worden. Door deze activiteiten wordt er een familiere sfeer gecreëerd die ten goede komt aan het niveau van de lessen.

Internationaal gezien wordt Wing Chun steeds belangrijker en Wing Chun neemt een duidelijke positie in tussen de alreeds gevestigde bekende gevechtsstijlen. Zo zie je op Internet steeds meer informatie en discussies over Wing Chun, hieruit blijkt ook wee dat Wing Chun toch echt de stijl is van de nadenkende mens. Maar ook Holywood heeft Wing Chun ontdekt, het zijn niet alleen Jackie Chan en Steven Seagal die er Wing Chun bij zijn gaan doen, maar ook in een recentelijke film zoals The Matrix is het Wing Chun duidelijk te herkennen.

Bezoek voor meer informatie onze website www.wckf.nl of bel voor meer informatie: 071 5214 794 of 06 54 651 403. Of kom gewoon langs voor een vrijblijvende gratis proefles.

Het is eventueel mogelijk of foto's in 300dpi tiff formaat downteloaden vanaf https://wckf.nl/persfr.html

Organisatie: Alleid Wing Chun Kung Fu Union Europe

adres: Bernadottelaan 99

postcode: 2037 GM

woonplaats: Haarlem

Telefoon: 023 5354096

Deel: ' Wing Chun Kung Fu Union opent in Amsterdam derde school '
Lees ook