BUREAU PETER SCHUITEN
https://www.schuiten.nl

Winnaar Premio Michetti Franz Baumgartner bij Galerie Hof & Huyser, Amsterdam

Galerie Hof & Huyser toont van 15 maart t/m 12 april nieuwe werken van Franz Baumgartner, winnaar van de internationale prestigieuze kunstprijs; de Premio Michetti.

De grondmotieven in de landschappen van Franz Baumgartner zijn weinig spectaculair, geabstraheerd als ze zijn van tijd en plaats. In zijn afbeeldingen legt hij duurzaam vast wat we niet bewust bekijken, het schijnbaar onbeduidende waar niets gebeurt. Treurige stadsranden, verlaten parkeerterreinen, wegrestaurants en lege landschapsruimten staan centraal in zijn thematisch gebruik van beelden. Schouwtonelen waar weinig pittoresks vanuit gaat. Plekken met een onbestemde atmosfeer, zonder karakteristieken, waar de dingen aanwezig zijn zonder specifiek doel. Plaatsen die scenario s worden voor leegte zonder voorvallen, die slechts stille onnadrukkelijkheid en melancholie uitstralen.
Baumgartners werken spreken over de onbestemdheid en de ontoegankelijkheid van de werkelijkheid. Het zijn ruimten aan de rand van het bewustzijn, gekenmerkt door de esthetiek van de afwezigheid. Het zijn de archieven van vluchtige momenten, reservoirs van teruggehaalde herinneringen, mentale tomografieën vol poëtische stilte en melancholie.
Schilderen wordt zodoende een instrument om iets te beleven en creëert landschappen met een discrete aanwezigheid en concentratie; nadrukkelijk dichte beelden die blijvend in de schilderplastiek zijn uitgedrukt.
Door de behoedzame benadering van de themas en de gevoelige omgang met het onderwerp, komen Baumgartner s werken tevoorschijn als broze constructen, als modellen van de werkelijkheid die in de artistieke interpretatie hun bestaan verwerven om zo als beeld in onze waarneming hun betekenis en geldigheid te vinden.

Bij deze tentoonstelling is een catalogus verschenen onder de titel Häuser ohne Gardinen.

De expositie loopt van 15 maart t/m 12 april 2003. De opening is op zaterdag 15 maart van 17.00- 19.00 uur. Openingstijden galerie: woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur. Eerste zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur. Galerie Hof & Huyser, Bloemgracht 135, 1016 KL Amsterdam, tel 020 4201995, www.artamsterdam.nl.

10 mrt 03 09:33

Zoekwoorden:

Deel: ' Winnaar Premio Michetti Franz Baumgartner bij Galerie Hof & Huyser, .. '
Lees ook