Persberichten

Winnaars De Nederlandse Bouwprijs 2011 in Utrecht bekendgemaakt

Publicatiedatum: 09-02-2011

Hermitage Amsterdam, TransPort (Amsterdam), BioFoam Isolatie (Someren) en Cork Floorheating System zijn de winnaars van De Nederlandse Bouwprijs. De gebouwen en bouwproducten zijn afkomstig uit respectievelijk de categorieën Gebouwen, Duurzaam integraal ontwerpen, bouwen, gebruiken en onderhouden, Bouwmaterialen & -systemen en Talent met Toekomst. BioBlanket sleept de publieksprijs in de wacht. De prijzen zijn woensdagavond 9 februari uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw.

In totaal zijn 186 producten ter jurering aangeboden, waarvan uiteindelijk elf zijn genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs. De prijzen zijn tijdens het druk bezochte Gala van de Nederlandse Bouw uitgereikt door mevrouw drs. Karla Peijs. Behalve aannemers, opdrachtgevers, architecten, toeleveranciers was ook de politiek vertegenwoordigd door minister Donner. De uitreiking is gelijktijdig met de Internationale Bouwbeurs, die van maandag 7 tot en met zaterdag 12 februari in Jaarbeurs Utrecht wordt gehouden.

Winnaar Gebouwen, Hermitage Amsterdam
Tussen juni 2007 en juni 2009 vond een metamorfose plaats aan de Amstel; verpleeghuis Amstelhof veranderende in een hedendaags museum, Hermitage Amsterdam. De jury vindt het contrast tussen de historie van het verpleeghuis en de nieuwe bestemming erg bijzonder. De oude structuur is nog steeds herkenbaar en de integratie van de nieuwe elementen is met zorg en liefde uitgevoerd. De Hermitage past heel goed in de ongelooflijk rijke context van de stad en is met zorg daarop aangesloten. Door de terughoudendheid van de detaillering is het oorspronkelijke gebouw met respect behandeld. De renovatie is bovendien een succesvolle samenwerking tussen de interieurarchitect en de landschapsarchitect. De goede samenwerking van alle betrokkenen heeft geleid tot een met zorg en liefde gebouwd project. Dat kun je volgens de jury duidelijk zien. Het resultaat getuigt ook van excellent opdrachtgeverschap. De jury vindt het erg bijzonder dat het project binnen budget en binnen de planning is uitgevoerd; een waardevolle en unieke prestatie.

Kandidaat: Hans van Heeswijk architecten en in samenwerking met Stichting Hermitage aan de Amstel, Merkx+Girod Architecten, Bouwbedrijf M.J. De Nijs en Zonen B.V., Michael van Gessel

Winnaar Duurzaam integraal ontwerpen, bouwen, gebruiken en onderhouden, TransPort
Architectenbureau Paul de Ruiter heeft een nieuw hoofdkantoor voor transavia.com en Martinair ontworpen; TransPort. Het is een modern kantoorgebouw voor het nieuwe werken. Het ontwerp laat zien hoe een gebouw kan bijdragen aan de communicatie van een bedrijf met haar omgeving. De jury is van mening dat TransPort een soort vanzelfsprekendheid uitstraalt. Het gebouw scoort hoog op de drie P's (People, Planet, Profit) en kenmerkt zich door een hoge integrale kwaliteit. Verder wordt er gebruik gemaakt van hele moderne technieken, maar wel in combinatie met traditionele, nu voor handen zijnde, materialen. De jury vindt dat de wijze waarop dit project is benaderd leerstof zou moeten zijn in de huidige beroepspraktijk en in het onderwijs dat gegeven wordt op technische universiteiten en hogescholen.

Kandidaat: Architectenbureau Paul de Ruiter bv in samenwerking met Noud Paes, ABT bv, Schiphol Real Estate, Brains 2 Build bv, Deerns raadgevende ingenieurs bv, B en R adviseurs, Ecofys bv, Benthem Crouwel Architects, NACO, West 8, Bouwbedrijf De Vries en Verburg, Ingenieursbedrijf Wolter & Dros, Croon Elektrotechniek

Winnaar Bouwmaterialen & -systemen, BioFoam
BioFoam is een nieuw isolatiemateriaal dat vergelijkbaar is met EPS (geëxpandeerd polystyreen). Het ziet er qua structuur hetzelfde uit en heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als EPS. Het grote verschil is dat EPS geproduceerd wordt van polymeren die op fossiele olie gebaseerd zijn. De grondstof voor BioFoam bestaat uit biopolymeren die gemaakt worden door fermentatie van suikers uit planten. De jury vindt de ontwikkeling van BioFoam een voorbeeldig en inspirerend initiatief; het is een uitermate interessant, bio-based isolatiemateriaal. BioFoam kan heel goed ingezet worden als bouwmateriaal met een lage milieubelasting. Zo kunnen er gevels mee geïsoleerd worden, maar ook daken en vloeren. Verder is het volledig afbreekbaar. De jury heeft bijzondere waardering voor de drukvastheid van het materiaal en integrale kwaliteit. Het materiaal is in vrijwel alle bouwtoepassingen duurzaam en langdurig te gebruiken en heeft ook het Cradle-to-Cradle certificaat verkregen.

Kandidaat: IsoBouw Systems in samenwerking met Synbra Technology

Winnaar Talent met toekomst, Cork Floorheating System
Dit complete concept bouwsysteem combineert de voordelen van het volledig hernieuwbare, bio-based materiaal kurk met alle voordelen van energiebesparing. Kurk wordt toegepast als een integraal onderdeel van een vloerverwarmingssysteem, dat een duurzame oplossing biedt voor grootschalige (woning)renovatie en milieuvriendelijke nieuwbouw. De jury vindt het Cork Floorheating System een zeer interessant concept en erg geschikt, zowel voor renovatie als voor nieuwbouw. Er is tegenwoordig veel kurk dat niet gebruikt wordt. Daarom is dit systeem erg waardevol. Het idee laat zien dat kurk goed gebruikt kan worden voor het isoleren en verwarmen van vloeren. Daarnaast heeft het een geluidsisolerende waarde. Dat het systeem hernieuwbaar is, maakt het erg interessant. Het is tevens makkelijk mee te verhuizen, doordat het systeem helemaal uit elkaar gehaald en vervolgens opnieuw gebruikt kan worden.

Kandidaat: De heer I. van Rooy en de heer P. Schmeits

Winnaar Publieksprijs, BioBlanket
De BioBlanket is een innovatief concept isolatiemateriaal, dat gebruik maakt van plantaardige of dierlijke oliën en vetten. Deze isolatoren worden met behulp van een natuurlijk afbreekbare, gepatenteerde stof van chemieconcern Novochem gebonden tot een vaste stof. Een compleet nieuwe techniek wordt gecombineerd met een oeroud biologisch principe. Het sponsachtige materiaal heeft een tien keer grotere isolatiewaarde dan glaswol. Een eigenschap die het met name zeer aantrekkelijk maakt voor renovatiebouw. De hogere isolatiewaarde leidt ertoe dat de dikte van de isolatielaag fors gereduceerd kan worden. Verder past de BioBlanket naadloos in het cradle-to-cradle gedachtegoed en ontstaan er bij de productie geen restproducten.

Kandidaat: De heer J.K. van der Dussen en de heer T.P.A.H. Hendrikx

.-.-.-.-.-.

Deel: ' Winnaars De Nederlandse Bouwprijs 2011 in Utrecht bekendgemaakt '
Lees ook