Ingezonden persbericht


Persbericht
Rotterdam, 1 juni 2004

De winnaars van de Dunya Poëzieprijs 2003 2004:

Gedichten in het Fries, Duits en Nederlands vielen in de prijzen.

In het Park bij de Euromast in Rotterdam vond op 30 mei de 27e editie van het Dunya Festival plaats. Dunya is het oudste en grootste wereldculturenfestival van Nederland. De tussen 150.000 en 160.000 bezoekers konden kiezen uit zestig optredens verspreid over vier muziekpodia, het Kinderterrein en het RD Podiumcafé. Op het Poetry Park terrein, het literaire hart van het festival in een overvolle NOVIB Letterentent werden o.a. de winnaars van de Dunya Poëzieprijs 2003 2004 bekend gemaakt en gepresenteerd. De winnaars zijn: Abdelmajid Ben Isa, Annelie David, Carola Eijsenring, Hans Mirck en Ruurdtsje de Haan.

En de poëzie? Wappert die nog hoog voor de mens? Met deze en andere vragen is Dunya in september 2003 op zoek gegaan naar poëzie om de 14de editie van de Dunya Poëzieprijs te vieren. Maar liefst 230 gedichten in 15 verschillende talen van auteurs van 16 nationaliteiten, verspreid over 3 landen, hebben Dunya bereikt. De jury, bestaande uit John Leefmans (dichter), Jana Beranová (dichteres en vertaalster) en Michiel van Kempen (schrijver en criticus), hebben vijf winnaars uit alle inzendingen gekozen. Ze werden dit jaar in het Poetry Park programma door John Leefmans, namens de jury, bekendgemaakt en gepresenteerd. De vijf winnaars zijn: Abdelmajid Ben Isa, Annelie David, Carola Eijsenring, Hans Mirck en Ruurdtsje de Haan, alle vijf woonachtig in Nederland. Vier van hun waren op het festival aanwezig en hebben hun inzending voorgelezen.

De Dunya Poëzieprijs houdt in de publicatie van een bundel met gedichten van alle winnaars. De presentatie van deze bundel is voor begin november 2004 gepland.

Bijzonder dit jaar in de Dunya Poëzieprijs is de deelname geweest van veel dichters die in het Fries schrijven. Zoals winnares Ruurdtsje de Haan die bovendien de eer had het Fries te introduceren in de wereldtalen, die tot nu toe aanwezig zijn geweest in het Poetry Park programma van het Dunya Festival. Dichter Egbert Born, die geen winnaars is, werd door de jury uitgenodigd om zijn gedicht in het Fries ook voor te dragen. Blijkbaar is de poëzie in het noorden van ons land, zonder te veel heisa, en hun eigen taal sterk in ontwikkeling.

Voor meer informatie over en beeldmateriaal over de uitreiking van de Dunya Poëzieprijs 2003 - 2004 kunt u contact opnemen met Juan Heinsohn Huala, tel Stichting Dunya (010) 2330910, e-mail: letteren@dunya.nl

https://www.dunya.nl/

Deel: ' Winnaars Dunya Poëzieprijs 2003-2004 '
Lees ook