EDISON STICHTING

Winnaars Edison Jazz Award

EMBARGO 11.07.2002, 22.00 uur

Winnaars Edison Jazz Award 2002
Hilversum, 12 juli 2002

Vanavond maakte Hans Dijkstal, Tweede Kamerlid voor de VVD en groot jazzkenner, op het Midsummer Jazz Gala de winnaars bekend van de Edison Jazz Awards 2002. Deze waren er voor Yuri Honing (instrumentaal nationaal), die ook het gala opende, en gitarist Pat Metheny (instrumentaal internationaal). Het duo Paulien van Schaik / Hein van de Geyn won de publieksprijs voor hun album Tenderly dankzij de vele stemmen die werden uitgebracht via de website van de Edison Stichting. Wayne Shorter beklom als laatste het podium om, onder luid applaus, de extra eervolle Edison Jazz Oeuvreprijs in ontvangst te nemen.

De winnende albums zijn:
categorie Vocaal Nationaal: April, Susanne Abbuehl (Universal Music) 'De tegendraadse eigen composities en teksten, de bijzondere instrumentaties, het gemak waarmee de zangeres het gedachtegoed van Cummings en Bley naar haar hand zet, én de rijpheid van de productie als geheel, lieten de jury in verbazing achter.[' categorie Instrumentaal Nationaal: Seven, Yuri Honing (Challenge Records)
15)'De spanning tussen de muzikanten is voelbaar in vrijwel iedere noot. - Seven is de registratie van een muzikale gebeurtenis van de eerste orde. En Yuri Honing heeft met dit album definitief zijn naam gevestigd als saxofonist van internationale allure.' categorie Vocaal Internationaal: Mood Indigo, Jimmy Scott (ZYX music)
'Op Mood Indigo keert Scott terug naar wat hij als geen ander kan: bekende songs als How Deep Is The Ocean en Time after Time transformeren tot hartverscheurende bekentenissen.' categorie Instrumentaal Internationaal: Speaking of Now, Pat Metheny Group (Warner Music)
'Net als het met prijzen overladen succesalbum Still Life (Talking) is Speaking Of Now een bijzonder boeiende muzikale reis naar plekken waar alleen Metheny en zijn groep de kaart van heeft.' categorie Bijzonder uitgaven van historische aard: Lady Day, Billie Holiday (Sony Music)
'Gedreven door welhaast muziek-archeologische precisie, is dan ook een zeer geordend en kostelijk Billie Holiday-archief ontstaan.' Oeuvreprijs Wayne Shorter
'Het begint bij steeds meer jazzliefhebbers door te dringen dat hij één van de grootste componisten en improvisatoren uit de jazzgeschiedenis is. Als meester van de eigentijdse sopraansax weet hij zowel de uitbundigste vreugde als het diepste verdriet voor zelfs de meest ongevoelige ziel hoorbaar te maken.'
Edison Jazz Publieksprijs Tenderly - Paulien van Schaik / Hein van de Geyn (Challenge Records)

De Edison is de prijs van de Nederlandse muziekindustrie voor een geluidsdrager van bijzondere kwaliteit en wordt al sinds 1960 uitgereikt. De prijs is te vergelijken met bijvoorbeeld de Brit en de Grammy Awards Een onafhankelijke jury van 150 mensen stemde op de voorgedragen albums en bepaalde zo de genomineerden. Deze mensen houden zich beroepshalve veel met jazzmuziek bezig, zoals podiumdirecteuren, journalisten en radiomakers. Een kleinere jury van vijf zal uit de genomineerden, na zorgvuldig en vakkundig beraad, de winnaars kiezen. De juryleden zijn: Erik van den Berg, Edo Dijksterhuis, Jean Paul Heck, Ruud Meijer en Rene Steenhorst.

Belt u voor meer informatie over de Edison Jazz Awards met Jonne Boesjes, 06 22 52 52 07. Wilt u foto's of opnames maken van de uitreiking mailt u dan met Gertjan Pruim van het North Sea Jazz festival: G.Pruim@mojo.nl.

11 jul 02 22:00

Deel: ' Winnaars Edison Jazz Award 2002 '
Lees ook