Het Limburgs historisch en volkskundig Museum Venlo wint eerste WebWijzer Award

VOORBURG, 24 DECEMBER 1998 De Internetsite van het Limburgs historisch en volkskundig Museum uit Venlo is de eerste winnaar geworden van de WebWijzer Award. De WebWijzer Award is een prijs die maandelijks wordt toegekend door een vakjury aan sites van overheden, musea en archiefdiensten. De prijs is ingesteld door minister van Boxtel.

De jury van de WebWijzer Award is van mening dat de website van het Limburgs historisch en volkskundig Museum Venlo (https://www.limburgsmuseum.ab-c.nl/) op een uitstekende wijze het medium Internet weet te integreren in haar dagelijkse werkzaamheden. Sterker nog het museum kan tot in het nieuwe millennium alleen via haar digitale voordeur bezoekers ontvangen, aangezien ze in afwachting van de realisering van de nieuwbouw geen expositieruimte meer heeft. De gehele bouwgeschiedenis is in woord en beeld op de website te volgen, eerdere bouwwerken van de architect zijn te bezichtigen, evenals impressies van kunstenaars over hoe het gebouw eruit zal gaan zien.

Persberichten, aankondigingen, artikelen en publicaties zijn te vinden in het archief evenals een selectie van e-mailberichten aan het museum. De digitale museum winkel zorgt er daarbij voor dat de verkoop van publicaties en CD-Roms gewoon doorgaat.

Streekmuseum

Haar aanwezigheid op het Wereld Wijde Web benut het museum enerzijds door nu reeds te laten zien welke collectie ze herbergt en anderzijds het contact met de streek te behouden. Dat contact behoudt het museum onder andere door de digitale mogelijkheid 'vriend' te worden van het museum en de website van het Limburgs Film en Video Archief als een volwaardig onderdeel op te nemen in de eigen site. In dat archief zijn onder andere enkele oude filmpjes te bekijken. Ook biedt het museum de zogenaamde 'Limburg Links', interactieve verwijzingen (hyperlinks) naar Limburgse instellingen, bedrijven, et cetera.

Het museum is erin geslaagd op een originele en wervende manier, een persoonlijke, welhaast intieme sfeer te creëren door aan medewerkers en betrokkenen te vragen een eigen rondleiding door de collectie samen te stellen. Op deze wijze wordt de collectie op een niet traditionele wijze, voorzien van een persoonlijk verhaal, digitaal gepresenteerd.

Multimedia

Een bijzonder onderdeel van de site is de multimediale afdeling met daarin onder meer presentaties van het Stadsleven in limburg, de Romeinen in Limburg en kastelen in de Middeleeuwen. De bezoeker kan aan de hand van beeld en geluid zich een voorstelling maken van het leven in vroegere tijden. Met creativiteit en overleg zijn de digitale mogelijkheden benut voor een moderne vorm van educatie.

Nadeel van deze presentaties is dat de bezoeker 'een zware PC' nodig heeft en vaak nog speciale software (Realaudio en Realvideo) zal moeten downloaden. Deze software is echter wel netjes op de website te vinden voorzien van een duidelijk installatie-uitleg. Het gaat hierbij overigens om software die ook op andere sites veelvuldig in gebruik is.

Het 'Stadsleven in Limburg' is een voorstelling van het leven in de zeventiende eeuw aan de hand van een interactief spel. In een stad is zojuist een moord gepleegd. Na het aanklikken van personen die je tegenkomt vertellen deze hun versie van het verhaal. Aan de hand daarvan moet de bezoeker het antwoord zien te vinden op de vraag: 'Wie vermoordde Hermken Dirickx?' Spelenderwijs leert de bezoeker zo de stadssamenleving kennen en kan hij historische voorwerpen bekijken.

In de presentatie 'Romeinen in Limburg' is te zien hoe de mensen leefden in inheemse dorpen, wegdorpen, villa's, castrums en tempels. De villa van Voerendaal en de Thermen in Heerlen komen opnieuw tot leven en Romeinse voorwerpen zijn gewoon vast te pakken in deze educatieve Internetpresentatie. Foto's, videofilmpjes en Romeinse muziek ondersteunen het voorstellingsvermogen van de bezoeker en schetsen daarmee het leven in de Romeinse tijd.

Door middel van tekst, beeld en geluid krijgt de Internetgebruiker een beeld van het dagelijks leven op Middeleeuwse kastelen aan de hand van vier thema's: bouwen aan een kasteel, reizen in de Middeleeuwen, de kasteelkeuken en het beleg van een kasteel.

'Kids' in het museum

Voor de allerkleinste onder de surfers is een aparte 'hoek' ingericht. Het museum biedt hier interessante informatie voor bijvoorbeeld het maken van een werkstuk. Daarnaast kunnen de kinderen kijken wat voor tekeningen en opstellen andere kinderen reeds maakten over hun bezoek brachten aan het museum. Het museum is hierdoor ook aantrekkelijk voor kinderen. Voor scholen is er informatie te vinden over educatieve projecten.

Evaluatie

In het verleden heeft het museum ook reeds andere prijzen gewonnen voor haar website en haar multimediale presentaties. Dit heeft er niet toe geleid dat het museum rustig achterover ging leunen, in tegendeel zelf, het museum is druk bezig verschillende onderdelen van de website verder uit te werken en wil graag van haar bezoekers weten op welke punten de website verbetering behoeft. Daartoe heeft ze een korte digitale vragenlijst on line gezet die eenvoudig en in korte tijd in te vullen is.

Tot slot

Het veelzijdige digitale museum heeft een hoge amusementswaarde, laat haar regiofunctie duidelijk naar voren komen en speelt op een originele wijze in op haar eigen actualiteit. Het leuke aan de zwaar opgetuigde site van het Limburgs historisch en volkskundig Museum uit Venlo is dat je onbeschaamd overal aan mag zitten, je mag daadwerkelijk voelen aan voorwerpen wat direct beloond wordt met meer informatie, geluid, of beeld en daardoor ook interessant is voor de niet traditionele museumbezoeker. Het museum is derhalve meer dan een bezoek waard en is dan ook een terechte winnaar van de eerste WebWijzer Award!

WebWijzer Award december 1998

De jury

De jury van de WebWijzer Award is ingesteld in het kader van het project Communicatie Overheid - Burger (COB) door Minister R.H.L.M. van Boxtel, belast met het overheidsinformatiebeleid. Het project COB is onderdeel van het Nationaal Actieprogramma Elektronische Snelwegen.

De jury werkt volstrekt onafhankelijk en bestaat uit Michel Marijnen (burgemeester gemeente Roosendaal en voorzitter commissie Informatiebeleid, Beleidsanalyse en Automatisering van de VNG), Matt Poelmans (programmaleider Overheidsloket 2000 en oud-wethouder Oegstgeest), Casper Van Riet (communicatieadviseur Consumentenbond), Frans Weerts (journalist en web-coördinator Binnenlands Bestuur) en juryvoorzitter Peter van der Wel (directeur stichting Electronic-highway Platform Nederland).

Meer informatie

Voor meer informatie over het rapport en de jury van de WebWijzer Award kunt u contact opnemen met Peter van der Wel, Voorzitter van de Jury, peter@epn.net, 070 - 3373 624 (06 - 558 533 16). U kunt ook een kijkje nemen op de website van de jury: https://www.jury.webwijzer.net

Voor meer informatie over de website van het Limburgs historisch en volkskundig Museum uit Venlo kunt u surfen naar https://www.limburgsmuseum.ab-c.nl/ of contact opnemen met medewerker Publiekszaken Sef Derkx, limburgsmuseum@wxs.nl, 077 - 3522 112.

Er zijn ook een aantal afbeeldingen (screendumps) van de website van het museum beschikbaar.

Deel: ' Winnaars eerste WebWijzer Award '
Lees ook