Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Valkenburg, 24 september 2009

Winnaars Groene Hart Streekproduct 2009 bekend

Gisteravond kon de jury onder leiding van de voorzitter, de heer Jan Kooijman (voorzitter Groene Hart, kloppend hart), na een zinderende finale de winnaars bekendmaken van de verkiezing van het 'Groene Hart Streekproduct 2009'. De finale vond plaats in Kamerik. Sander Pont, patissier uit Reeuwijk en Leon van der Arend, veehouder/kaasmaker uit Vinkeveen, bereikten met de producten 'Boerenkaaskroket' en 'Vinkethaler' een gedeelde eerste plaats.

't Groentje
Met zijn 'Boerenkaaskroket' werd Sander Pont eveneens de winnaar van 't Groentje; de aanmoedigingsprijs voor een nieuw streekproduct dat dit jaar voor het eerst met succes op de markt is gebracht.

Juryrapport
Het juryrapport bevatte voor de winnende producten de volgende onderbouwing:

Boerenkaaskroket
"Een fantastisch product met een heel goede smaak en een aantrekkelijke presentatie. Een innovatief product dat in deze vorm nog niet bestaat. Sander Pont is steeds op zoek naar manieren om zijn product te verbeteren en meer streekeigen te maken".

Vinkethaler
"Een heel goede kaas met een volle smaak en mooie geur. De presentatie van Leon van der Arend was prima en rechttoe-rechtaan wat de ambachtelijkheid en eerlijkheid van het product onderstreept".

Het Groene Hart
Het Groene Hart is het groene gebied midden in de Randstad. Vanuit Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam is het maar 15 minuten fietsen om midden in het groen te zijn. Het Groene Hart, het grootste Nationale Landschap van Nederland, vormt een mooi contrast met de drukte van de steden. Het gebied strekt zich uit van het IJsselmeer tot de rivier de Merwede en van Den Haag tot voorbij Vianen. Het Groene Hart is niet alleen groter dan men denkt, maar ook diverser. Het landschap bestaat uit uitgestrekte weiden, veengebieden, grote plassen, meren, meanderende rivieren, historische stadjes, forten en boerderijen. Dit maakt dat het Groene Hart geschikt is voor uiteenlopende activiteiten. Het is er heerlijk fietsen, varen of wandelen. Er zijn biologische eieren direct van de boer te koop. In de restaurants worden de streekproducten vers van het land geserveerd. Men kan er slapen in een hooiberg of genieten van een biertje aan de waterkant. In de lente dansen de koeien in de wei en in de winter wordt er bij Kinderdijk geschaatst in een 17e eeuws schilderij. De Hollandse luchten zijn het hele jaar te bewonderen. Onlangs werden vijf nieuwe Groene Hart Boerenkaasfietsroutes geïntroduceerd, die zowel op papier als via Internet verkrijgbaar zijn (www.groenehartboerenkaasroutes.nl).

Deel: ' Winnaars Groene Hart Streekproduct 2009 bekend '


Lees ook