PERSBERICHT - 12 DECEMBER 1999

Circa vijfduizend bezoekers op eerste openingsdag Winter Efteling beleeft succesvolle première

Zaterdagochtend opende de Efteling voor het eerst in haar 47-jarig bestaan de poorten in de winter. Om 10.30 uur ontsloten directievoorzitter Ronald van der Zijl en Efteling-mascotte Pardoes het gigantische hangslot aan de toegangspoort, waarna de eerste honderden bezoekers werden verwelkomd met een drie meter lang kerstbrood en warme chocolademelk. Daarna lieten circa vijfduizend gasten zich betoveren door de winterse sferen in het attractiepark.

Vooral de sfeerverlichting, die in de schemering het best tot zijn recht komt, werd bijzonder gewaardeerd. Ook de keuze om veel attracties te overdekken bleek een goede keuze. Middelpunt van alle activiteiten tijdens de Winter Efteling is de overdekte ijsbaan van
1200 m2, waar jong én oud enthousiast gebruik van maakten. Na het schaatsen zochten velen hun vertier in de winterse herberg naast de ijsbaan. Zij genoten daar van winterse hapjes en drankjes. De Efteling ontving de eerste dag ook veel groepen. Zij reserveerden massaal voor het stamppottenbuffet, waarvoor de koks van de Efteling ruim 10.000 kilo aardappelen hebben ingeslagen.

Vier miljoen
Voor het winterklaar maken van het park trok de Efteling circa 4 miljoen gulden uit. Ruim vijf ton was nodig voor verwarming van onder meer de horecagelegenheden en toiletgroepen. Het decoreren kostte 2 miljoen. Daarvoor werd 16 km sfeerverlichting aangebracht, aangevuld met vele fakkels en lampions. Ook 300 kerstbomen, waarvan de langste
15 meter is, kregen een plaats in het park. De grootste zwevende kerstboom, de verlichte, 35 meter hoge Pagode, kon vanuit de hele omgeving worden bewonderd.

Een bedrag van 1½ miljoen gulden werd vrijgemaakt voor het entertainment, dat overal in het park opduikt. Met name de sprookjesvoorstelling ´het meisje met de zwavelstokjes´, de Koningin van de Nacht en de drie IJsprinsessen én Juffrouw van de Borst en haar Weeshuis genoten grote belangstelling van het publiek. De vele orkestjes en de speciaal voor de winterperiode aangepaste muziek vervolmaakten de sfeer.

Stormbaan
In het Kinder Winter Wonderland vermaakten de kinderen zich met onder andere een metershoge, winterse stormbaan. Natuurlijk werden ook de bekende attracties, zoals Droomvlucht, het oosterse Fata Morgana, de overdekte achtbaan Vogel Rok, het feestelijke Carnaval Festival en het beroemde Sprookjesbos veelvuldig bezocht.

De Winter Efteling is geopend op 11, 12, 18, 19 december en van 24 december tot en met 9 januari, iedere dag van 11.00 tot 20.00 uur. Op
31 december is het park geopend van 11.00 tot 16.00 uur. De entree bedraagt f 30,--, kinderen tot en met 3 jaar mogen het park gratis bezoeken. Door de lage temperaturen zijn de attracties in het Ruigrijk, de Piraña, Bobbaan, Gondoletta en Stoomtrein gesloten.

Deel: ' Winter Efteling beleeft succesvolle première '
Lees ook