Winter op Buitenplaats Akerendam

Winter op Buitenplaats Akerendam

Alkmaar – 14 december 2015 – Buitenplaats Akerendam in Beverwijk was het toneel van het prachtige kerstverhaal Scrooge. Kinderen van buitenschoolse opvang Kolderzolder en Arena van SKOV kinderopvang maakten, onder leiding van beeldend kunstenaar Roos van Haaften, speciale lichtkunstwerken. Tezamen beeldden zij het kerstverhaal uit. Zondag 13 december werden de kunstwerken tentoongesteld in een sfeervolle lichtjesroute in de tuin van Akerendam. Jong en oud bewonderden de objecten; bewoners van Nieuw-Akerendam en de (groot)ouders van de kinderen.

Scrooge lichtjesroute

Wie kent het verhaal niet van de oude vrek Scrooge? Die na het bezoek van 3 kerstspoken besluit om zijn leven te veranderen en gelukkig te worden? Beeldend kunstenaar Roos van Haaften (www.roosvanhaaften.nl) leerde de kinderen in een speciale workshop op de buitenschoolse opvang alles over het verhaal. Iedereen maakte zijn eigen kunstwerk van een bepaald moment in het verhaal. Op zondag 13 december werden de objecten getoond tijdens een mooie lichtjesroute in de tuin van Akerendam. Het verhaal werd die middag door de kinderen zelf doorverteld.

Het programma is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Buitenplaats Akerendam, wooncentrum Nieuw Akerendam, buitenschoolse opvang Kolderzolder en Arena van SKOV kinderopvang (www.skovbeverwijk.nl) en het programma Buitenplaatsen in Beeld.

Strenge winters op historische buitenplaatsen

Het was niet altijd zo comfortabel tijdens de strenge winters op de buitenplaatsen. Rijke Amsterdamse stedelingen ontvluchtten tussen 1600-1900 juist in het voorjaar en de zomer de drukke, stinkende stad om zich terug te trekken op hun weelderige buitenplaatsen. De kooplieden hadden in hun lustoorden volop tijd voor ontspanning en genoten van literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst en het aanleggen van tuinen. In de winter waren de luxe zomerverblijven moeilijk warm te houden; families vertrokken in de herfst weer naar de stad. De buitenplaatsen werden achtergelaten voor een lange winterslaap, soms in beheer van een tuinman of huisbewaarder.

Buitenplaatsen in Beeld

Winter op Buitenplaats Beeckestijn is onderdeel van Buitenplaatsen in Beeld, een programma waarin de buitenplaatsen in Kennemerland als cultuurhistorische identiteit centraal staan. Hiermee maakt Cultuurcompagnie Noord-Holland buitenplaatsen zichtbaar, enthousiasmeert zij nieuwe partijen voor samenwerking en bevordert zij onderlinge samenhang door bestaande en nieuwe arrangementen en activiteiten op te nemen in een jaarprogrammering. Buitenplaatsen in Beeld komt tot stand in opdracht van provincie Noord-Holland. www.buitenplaatseninbeeld.nl.

Deel: ' Winter op Buitenplaats Akerendam in Beverwijk '


Lees ook