Wisselkoersen en economische groei van groot belang aanschaf tweede huis buitenland

Publicatiedatum: 15-03-2011

Persbericht
Utrecht, 16 maart 2011

Nederlanders verviervoudigen investering in Brazilië

Eindelijk die droomvilla op het strand gevonden? Tijd voor onderhandeling en aankoop, maar niet nadat ook even de wisselkoers van de lokale munt tegen het licht gehouden is en de daarmee gepaard gaande waardeschommelingen van het onroerend goed in het algemeen en het gekozen stulpje in het bijzonder. Juist door de wisselkoersen zijn namelijk enorme winsten te maken. Of verliezen natuurlijk... Hoe dan ook: wie plannen heeft om in het buitenland een (tweede) huis aan te schaffen, doet er verstandig aan Second Home International te bezoeken, de tweede huizenbeurs waar specialisten bezoekers met alle raad en daad terzijde staan. Het evenement wordt van 18 t/m 20 maart gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

Zo extreem als in het Amerika van aan het begin van de financiële crisis zal het wel nooit meer worden, maar toch zou je toen spekkoper geweest zijn met de aanschaf van een leuk huisje in de zon van bijvoorbeeld Florida. De woningmarkt stortte in en de dollar daalde gestaag in waarde. Op het dieptepunt stonden zelfs optrekjes te koop voor het symbolische bedrag van een dollar, omgerekend een eurocent of 80. Met een paar knaken op zak had je toen hele straten kunnen kopen als was het een spelletje Monopoly. Dat is in de VS dan ook gebeurd, alleen zitten die buitenlandse kopers nu nog te wachten op het aantrekken van de markt en het stijgen van de wisselkoers van de dollar. Pas dan kunnen de papieren winsten daadwerkelijk verzilverd worden.

Handelsmissies
Een land waar zich de afgelopen jaren een vergelijkbare l al heeft voorgedaan en waar de gelukkigen nu aan het incasseren zijn, is Brazilië, één van de zogenaamde BRIC-landen, waar ook China, Rusland en India onderdeel van zijn. Deze landen zijn door het ministerie van Economische Zaken aangemerkt als landen met snelgroeiende, onafhankelijke economieën waarmee het momenteel zeer goed zaken doen is. Niet voor niets reizen talloze officiële handelsmissies naar die landen om er overeenkomsten en joint ventures te sluiten, maar ook steeds meer particuliere investeerders en kopers van onroerend goed gaan er heen om individueel hun slag te slaan.

Verdubbeld
Brazilië is sinds een jaar of tien een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Precies in diezelfde periode is het land onder aanvoering van een populaire volkspartij aan een heuse internationale economische opmars begonnen, waar Nederlandse vakantiegangers van het eerste uur ongekend van hebben kunnen profiteren. Enerzijds gaat het zeker de laatste zeven jaar economisch zo goed me het land dat de Brazilianen zelf meer zijn gaan verdienen, waardoor de vraag naar onroerend goed is gestegen en dus ook de huizenprijzen, die de afgelopen tien jaar zo goed als verdubbeld zijn.
Voor hen speelt de wisselkoers van de reais, de Braziliaanse munt nauwelijks een rol, maar voor buitenlanders met euro's op zak des te meer. Die munt stond rond 2003 op een koers van bijna 4 ten opzichte van de euro, 3,89 om precies te zijn. Nu daarentegen is de munt dermate in waarde gestegen ten opzichte van die euro dat je er nog net iets meer dan 2 voor krijgt.

Rechtstreekse vlucht
Met name in het tropische noordoosten van het enorme land hebben talloze Nederlanders hiervan geprofiteerd, mede dankzij de goede verbindingen dankzij een rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol. Eén van de initiatiefnemers van die vlucht, reisorganisator Ad van der Molen van FlyBrazil heeft het allemaal zien gebeuren. ,,Mensen hebben in Brazilië echt een dubbelslag geslagen als ze rond 2003 een leuk vakantiehuis hadden gekocht. Het is een simpele rekensom. Je kon in die tijd voor pakweg 100.000 reais al een prachtig appartement kopen met uitzicht op zee. Omgerekend was dat toen dus een dikke 25.000 euro. Vanwege de enorme koersstijging van de munt is 100.000 reais nu echter bijna 50.000 euro. Dat is dus een verdubbeling van je investering, waar je feitelijk niets voor hebt hoeven doen, behalve genieten van je huis in een prachtige tropische omgeving in een heerlijk land dat alle moderne faciliteiten biedt''.

Verdubbeling
''Daarnaast steeg de huizenprijs dankzij de enorme economische groei en het verhoogde inkomen van de Brazilianen zelf, voor wie dit soort appartementen tegenwoordig ook bereikbaar zijn. Datzelfde appartement waar ik net over sprak, heb ik door een Nederlander verkocht zien worden aan een Braziliaan voor maar liefst ruim 200.000 reais, momenteel zo'n 100.000 euro. Met andere woorden: ook nog een verdubbeling van de waarde van de woning in slechts acht jaar tijd. Die meneer heeft dus jarenlang prachtige vakanties gevierd, huuropbrengsten gehad en uiteindelijk na verkoop en de omwisseling van de reais naar euro, bijna 75.000 euro in zijn zak gestoken. Er zijn jaren bij dat ik het niet verdien'', lacht de reisorganisator.

Ipanema
,,Ik ben al kaal, maar anders had ik de haren alsnog uit mijn hoofd getrokken'', zegt Jan Willem van den Horn van Zuid-Amerika Exclusief, een andere reisorganisator die met name gespecialiseerd is in vakanties richting Rio de Janeiro. ,,Toen wij rond 2003 begonnen met de verkoop van Braziliaanse vakanties wilde ik eigenlijk ook een onderkomen kopen om een beetje vastigheid ter plaatse te hebben. Ik stuitte toen op een prachtig appartement in de wijk Ipanema. Het moest toen rond de 500.000 reais kosten, ofwel 125.000 euro. Let wel: iets meer dan een ton voor een appartement aan één van 's werelds beroemdste stranden''.
''Door drukke werkzaamheden en eerlijk gezegd ook een beetje laksheid, is het er toen niet van gekomen en daar kreeg ik onlangs heel veel spijt van toen ik hoorde dat het opnieuw verkocht was. Het ging weg voor bijna 900.000 reais, omgerekend 450.000 euro. Van zo'n gemiste kans, draait je maag wel even om kan ik je vertellen. Maar goed, het is niet anders en ik blijf gewoon optimistisch in de hoop dat ik ooit nog zo'n kans krijg die ik dan wel benut.''

Extreme situaties
De voorbeelden in Brazilië tonen het enorme belang van de economische omstandigheden en de wisselkoersen bij de aanschaf van een tweede huis in het buitenland. Overigens is de situatie in Brazilië het afgelopen decennium wel heel bijzonder geweest, maar desalniettemin wel erg gunstig voor Nederlanders die op het juiste moment zijn ingestapt. Zulke extreme situaties - positief of negatief - kunnen zich echter altijd voordoen, overal ter wereld.
Bekijk ter illustratie de schommelingen van de wisselkoersen in andere populaire vakantielanden, zoals Thailand en Zuid-Afrika waar de waarde van de munten respectievelijk met een kwart en de helft gedaald is.
In zulke landen kan het wijs zijn om bijvoorbeeld schommelingen van wisselkoersen helemaal uit te sluiten, door onroerend goed te kopen en te verkopen in euro's, voor zover dat mogelijk is. Spectaculaire winsten of verliezen maak je dan niet, maar het biedt wel wat meer zekerheid, ook al kun je nooit voorspellen wat de lokale huizenmarkt nog in petto heeft qua waardestijging of daling.

www.secondhome.nl
De openingstijden van Second Home International zijn vrijdag 18 maart tot en met zondag 20 maart van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie zie www.secondhome.nl.

Bijschriften bij grafieken (downloadbaar bij 'foto's en logo's'):

Thaise Bath
Op 13 juli 2008 kreeg je voor je euro meer dan 27% meer Thaise bath dan 2 jaar later. De verbeterde positie van de Thaise bath betekent voor eigenaren van huizen in Thailand dat de prijs van hun huis enorm gestegen is.

Zuid Afrikaanse Rand
In februari 2006 stond de wisselkoers van de euro - rand op 1:7,26817. In Oktober van 2008 was dit maar liefst 1:15,05595. Een verdubbeling dus van wat de Nederlandse koper voor zijn euro's kreeg in Zuid Afrika.

Deel: ' Wisselkoersen en economische groei van belang bij aanschaf tweede huis '






Lees ook