Ingezonden persbericht

Persbericht
Amsterdam, 11 juni 2002

Witte illegalen demonstreren voor generaal pardon

Op maandag 17 juni demonstreren de "witte illegalen" om aandacht te vragen voor rechteloze situatie waarin zij nog immer verkeren. De demonstratie start om 11.00 uur op het Mandelaplein in Den Haag, vanaf daar zal gelopen worden naar de Tweede Kamer. Tussen 13.00 en 15.00 uur zullen de witte illegalen op het Plein bij de Tweede Kamer hun roep om een generaal pardon kracht bij zetten. De "witte illegalen" vragen een generaal pardon voor alle langdurig in Nederland verblijvende mensen zonder verblijfsvergunning.

In 4 jaar van belastingbetaler tot crimineel.
Met deze demonstratie maken de "witte illegalen" kenbaar, dat zij nog immer in Nederland zijn en dat zij blijven vechten voor het recht op een verblijf. De recente zeer hoopgevende uitspraken van het LPF, die zei zich hard te maken voor een generaal pardon, heeft heel even de hoop weer op doen laaien. De teleurstelling en boosheid over de daaropvolgende wijziging van dat standpunt zijn nog immer groot. Deze week is een al jaren gaande beweging verder doorgezet. Door de Koppelingswet uit 1998 zijn de "witte illegalen" reeds uit alle voorziening gezet, nu worden zij zelfs tot criminelen verklaard.

Oproep tot solidariteit
De "witte illegalen" zelf stellen: "Een land van zowel mooie landschappen en cultuur, als een land van democratische waarden. Het land zit vol rijen kassen. Deze rijen kassen van bloemen en groenten zijn plaatsten van productie en productiviteit. Het zijn de plaatsen waar wij als "witte illegalen" onze arbeid verrichten Nu echter vragen wij als "witte illegalen" de steun van werkgevers en van hen die onze producten consumeren. Wij zijn al meer dan 20 jaar werkzaam in deze sector.. Zoals jullie weten, zijn wij al jarenlang in dit land, we wonen en werken hier, vaak met onze familie. De druk van de jarenlange illegaliteit veroorzaakt echter steeds vaker ernstige psychische problemen. We hebben jullie steun en solidariteit nodig om aan de politieke betrokkenen te laten weten dat een werkelijk oplossing noodzakelijk is."

Psychologische marteling
Een goede steun in de rug voor een generaal pardon komt van huisartsen, psychiaters en maatschappelijk werkers. Zij hebben in 2000 reeds dat het gesol met "witte illegalen" omschreven wordt als een "psychologische marteling" die leidt tot de "afbraak van hun sociaal weefsel en hun identiteit".

Meer informatie:
Petra Schultz (PRIME) 06 22 605 845
Bastiaan van Perlo (Nederland Bekent Kleur) 06 246 166 28

Deel: ' Witte illegalen demonstreren voor generaal pardon '
Lees ook