PERSBERICHT

WK Bobstart en skeleton toegewezen aan Groningen

De FIBT (internationale bob- en sleebond) heeft het wereldkampioenschap Bobstart dit jaar toegewezen aan de stad Groningen, in plaats van aan Monaco. Op vrijdag 12 en zaterdag 13 juli wordt het WK afgewerkt op de Grote Markt in Groningen. Naar verwachting zal een groot deel van de wereldtop, waaronder Olympische medaillewinnaars, deelnemen aan het evenement.

De organiserende stichting Bobstart Groningen is met man en macht bezig om er in het hart van de stad Groningen een onvergetelijk festijn van te maken. Organisator Arend Glas, zelf als bobsleëer deelnemer aan de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City, heeft een uitgebreid programma op poten gezet, met steun van talloze sponsoren en medewerkers. Naast het WK Bobstart vindt ook het wereldkampioenschap skeletonstart plaats in Groningen.

Bobstart is in Groningen al jarenlang een bekend fenomeen. Voor het tiende jaar op rij organiseert de Stichting Bobstart Groningen een wedstrijd, die zich inmiddels een vaste plaats op de evenementenkalender heeft verschaft. Als beloning voor deze prestatie is aan Groningen nu dus het wereldkampioenschap toegewezen. Bobstart is een simulatie van de start, zoals die bij het 'echte' bobsleeën wordt gemaakt. Dat gebeurt tijdens het WK op een 70 meter lange startbaan.

Naast het WK op vrijdag 12 en zaterdag 13 juli, waaraan naar verwachting een groot deel van de bobsleewereldtop zal deelnemen, zullen er ook een studentencup en een bedrijvencup plaatsvinden op de Grote Markt in Groningen, respectievelijk op donderdag en vrijdag. Op de vrijdag zal er naast de bedrijvencup het Wereldkampioenschap Skeletonstart plaatsvinden. Skeleton is een Olympische sport waarbij de atleten op een klein sleetje op hun buik met enorme snelheid naar beneden suizen.

Programma

De deelnemende atleten starten op vrijdagochtend 12 juli met de training, voor zowel de onderdelen 2- en 4-mans bobslee als skeleton. Die avond worden de mannelijke en vrouwelijke sporters door zowel de provincie als gemeente Groningen ontvangen op het Provinciehuis in Groningen. Het WK wordt op 12 juli om 21.15 uur officieel geopend.

Op zaterdag 13 juli begint het WK voor 2-mansbobs met drie runs, van 09.00 tot 13.00 uur. Het WK Skeleton is die dag van 14.00 tot 16.00 uur, gevolgd door drie runs van de 4-mansbob (tussen 16.00 en 19.00 uur). Een kwartier na het einde van de wedstrijden is de prijsuitreiking. Alle deelnemers aan het WK krijgen op zaterdagavond een diner aangeboden in de Aa-kerk in Groningen.

Het WK-terrein op de Grote Markt wordt vanaf dinsdagavond 9 juli opgebouwd. Tot donderdag 11 juli kunnen studenten en bedrijven zich nog inschrijven voor de Bavaria Studenten Cup op donderdag 11 juli (van 16.30 tot 20.00 uur) en de Bedrijvencup op vrijdagavond 12 juli (van 17.30 tot 21.15 uur).

Op de drie dagen die het evenement in beslag neemt zal er op de Grote Markt voor toeschouwers, naast al het sportieve geweld, nog veel meer te doen zijn. Zo is er elke avond een entertainmentprogramma, met optredens van livebands, een dj of een drive-in show. Voor de kinderen is een heus kinderparadijs ingericht, compleet met springkussen, schmink en optredens.

Opmerkelijk is dat alles wat zich op en rondom de bobstartbaan afspeelt, gratis toegankelijk is voor jong en oud. De organisatie verwacht in drie dagen duizenden toeschouwers te begroeten op de Grote Markt. Naast de drie meter brede en zes meter hoge baan bestaat het evenemententerrein uit een VIP-paviljoen, een groot entertainmentpodium en talloze terrasjes. Meer informatie over het evenement is beschikbaar bij de Stichting Bobstart Groningen (telefoon 050-5891274; e-mail: info@bobstart.org) en op internet: www.bobstart.com).

EINDE PERSBERICHT

Deel: ' WK Bobstart en skeleton toegewezen aan Groningen '
Lees ook