KNWV

KNWV - Nieuws

KNWV - Persberichten

Persberichten

Het WK Soling is afgelopen maandag 18 januari van start gegaan op de Royal Brighton Yacht Club net even ten zuiden van het centrum van het tennisgekke Melbourne. De eerste zestien landen van de WK Fleet Racen, dat zijn wedstrijden met alle boten tegelijk, werden geselecteerd voor het WK Match Racen, waar men een tegen een vaart.

Team Heiner heeft dankzij zijn de goede klassering, met een derde plek op het WK, de wind mee. Ze zijn tot morgen uitgeloot. De maandag werd gebruikt om de boot verder te optimaliseren en vandaag om te oefenen. De drie mannen hangen tussendoor ook op het water rond om, met video camera's, de concurrenten te filmen en in de avond verder te
analyseren. De boog was even ontspannen op zaterdagavond maar daarna was het dus gelijk 'back to business'.

Het uitloten heeft echter ook een groot nadeel. De anderen zijn al behoorlijk warmgedraaid. Om dat te compenseren gingen de uitgelote teams onderling wat matchracen. Er werd scherp getraind. Te scherp, want de Nederlanders kwamen vandaag eerder van het water af omdat ze een aanvaring hadden gehad met de Noor. Een klein gat in de romp. Maar groot genoeg om water te maken. Tijd voor een nauwkeurige reparatie.

Morgen wordt bepaald welke vier landen door gaan naar de kwartfinales op donderdag. Twee teams varen dan 'the best out of three'. De winnaar gaat door en de verliezer vaart voor de lagere plekken. Voor het Nederlandse Team is het dus zorg om op het juiste moment te pieken. Want veel kansen komen er niet. En er staat veel op het spel. Een goede klassering kan betekenen dat Team Heiner, Nederland als land kwalificeert voor de Olympische Spelen van Sydney 2000. Er worden hier vier Olympische tickets vergeven aan de eerste vier, minus diegenen die al gekwalificeerd zijn tijdens het WK vorig jaar. Dat is overigens in deze groep van acht alleen USA.

De nummers 8 tot en met 16 voeren hun eerste 'round robin' (complete competitie) op maandag. Iedereen vaart dan een keer tegen elkaar op een kort baantje. De scheidrechters zwermen er achteraan om
onmiddellijk op het water de regels toe te passen. Diegene die als eerste over de streep komt scoort een punt. De vier teams met de meeste gewonnen wedstrijden gaan door. Dat waren op maandag ITA Paolo Cian, NZL Rod Davis, USA Jeff Madrigalli en GBR Andy Beadsworth. Vandaag moesten deze vier wederom een volledige round robin varen maar met de nummers 4 tot 8 van het vorige WK.

Daarvan gaan er weer vier door naar morgen. Deze teams varen dan morgen hun derde 'round robin' tegen de beste vier landen van het WK Fleet Racen. De deelnemers aan deze derde 'round robin', waar Team Heiner ook bij zit zijn:

Denemarken

Westergaard

DEN

Duitsland

Schuman

GER

Nederland

Heiner

NED

Noorwegen

Johannessen

NOR

Engeland

Beadsworth

GBR

Nieuw Zeeland

Davis

NZL

USA

Madrigalli

USA

Zweden

Wallen

SWE

zie ook:https://99worlds.org/

Laat meer artikelen zien over: WK Zeilen 1999 Melbourne (Aus)
_________________________________________________________________

Deel: ' WK Soling gestart op Royal Brighton Yacht Club, Melbourne '
Lees ook