STIVORO PERSBERICHT

Verschenen 22 december 1999

Woerden eerste gemeente in Nederland met Asbak

Half miljoen mensen nemen zich voor te stoppen met roken

Onder grote belangstelling van deelnemers aan de recordpoging 'Dat Kan Ik Ook!' is vandaag in het centrum van Woerden (provincie Utrecht) een levensgrote Asbak neergezet. De Asbak werd geplaatst door de wethouder Welzijn en Volksgezondheid van de gemeente Woerden, de heer J. IJpma. "Met deze 'reuze Asbak' ondersteunen wij als gemeente Woerden de stoppen-met-rokenactie van Stivoro en de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF. Niet alleen omdat we zelf al jaren een antirookbeleid voeren, maar vooral omdat we willen dat zoveel mogelijk inwoners van Woerden het jaar 2000 rookvrij ingaan."

De Asbak staat in het centrum van Woerden vlakbij de glasbak, papierbak en kledingbak. Dus naast lege flessen en oud papier kunnen de inwoners van Woerden ook hun rookwaar dumpen. Inmiddels hebben al meer dan 430.000 mensen zich voorgenomen te gaan stoppen met roken. De verwachting is op 1 januari 2000 meer dan een half miljoen mensen hun rookwaar aan de kant schuiven. De inwoners van Woerden kunnen daarvoor naar de woensdag geplaatste Asbak.

Ondersteuning
Ondersteuning bij een stoppoging blijft belangrijk is de ervaring van Stivoro. Daarom wordt in samenwerking met de GGD West Utrecht en Thuiszorgorganisatie De Vierstroom een groepscursus 'Stoppen met roken' aangeboden. Bij deze organisaties kunnen inwoners uit Woerden zich aanmelden (0182 594500). Maar ook in andere plaatsen in Nederland is deze cursus toegankelijk via GGD of Thuiszorg. Landelijke ondersteuning kan men krijgen via het speciale Dat-Kan-Ik-Ook-nummer 0900-9390. Bovendien kunnen stoppers sinds kort gebruik maken van een nieuwe methode die in Amerika al met succes is ingevoerd: telefonische counseling.

Telefonische counseling
Al de gehele maand december kunnen stoppers via 0900-9390 persoonlijke ondersteuning aanvragen. In een aantal gesprekken worden ze dan begeleid in hun stoppoging. Andere ondersteuning ontvangen zij via een advies op maat of door mee te doen aan een speciale cursus stoppen-met-roken, die vanaf 23 december op RTL5 is te zien. Een extra steuntje in de rug vormt het tonen van de stand rondom de recordpoging. Wekelijks is bij onder andere Koffietijd, Dat Kan Ik Ook! en RTL Live van RTL4 te zien hoe Nederland massaal gaat stoppen met roken. De definitieve uitslag wordt op tweede Kerstdag in de laatste aflevering van het programma 'Dat Kan Ik Ook!' bij RTL4 bekendgemaakt.

Ondersteuningspakket
Nederland telt nu nog ruim 4 miljoen rokers. Bekend is dat veel rokers graag willen stoppen, maar een stoppoging steeds weer uitstellen. Een speciale stoppen-met-roken-actie werd gevoerd in de vorm van een recordpoging. Iedere jaarwisseling nemen circa 150.000 mensen zich voor te stoppen met roken. Rokers kunnen nog steeds bellen met het speciale 'Dat Kan Ik Ook'-telefoonnummer 0900-93 90 voor een gratis ondersteuningspakket.

Gezamenlijk initiatief
De millenniumactie 'Dat Kan Ik Ook' is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) die dit jaar 50 jaar bestaat en de Stichting Volksgezondheid en Roken die dit jaar 25 jaar bestaat.

Een foto van de plaatsing van de Asbak is vanmiddag beschikbaar via het WFA net.

Deel: ' Woerden eerste gemeente in Nederland met Asbak '
Lees ook