Gemeente Rotterdam


Wolfert van Bborselenpenning voor Valery Gergiev

28-01-99

Cultuurwethouder Hans Kombrink heeft Valery Gergiev, de chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, na afloop van zijn jublieumconcert op 28 januari in de Doelen namens het gemeentebestuur de Wolfert van Borselenpenning uitgereikt. Tien jaar geleden stond Gergiev voor het eerst op de bok van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Vanaf 1989 was Gergiev vaste gastdirigent bij het orkest en in 1995 werd hij er chef-dirigent.

Onder Gergiev's leiding steeg de bekendheid van het Rotterdams Philharmonisch in binnen- en buitenland. Om die reden is Gergiev, naar het oordeel van het gemeentebestuur een belangrijke ambassadeur voor de stad Rotterdam.

Gergiev's belangstelling voor Rotterdam reikte echter verder dan het orkest. Ook in bredere zin heeft hij bijgedragen aan het Rotterdamse culturele leven. Hij was de eerste chef- dirigent van een Nederlands orkest die zijn naam verbond aan een festival. Sinds 1995 geldt het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival als een hoogtepunt bij de start van het nieuwe culturele seizoen in Rotterdam en ver daarbuiten. Ook gaf Gergiev een nieuwe impuls aan het operaklimaat door, in het kader van het Gergiev Festival in Rotterdam met het orkest een opera te produceren.

De Wolfert van Borselenpenning is een gemeentelijke onderscheiding die wordt uitgereikt aan personen die in een leidinggevende positie op meerdere terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving..

Deel: ' Wolfert van Borselenpenning (R'dam) voor Valery Gergiev '
Lees ook