Gemeente Rotterdam


Wolfert van Borselenpenning voor H.J.A. Hofland

Wethouder Hans Simons heeft op vrijdag 10 september de Wolfert van Borselenpenning overhandigd aan de heer H.J.A. Hofland. De geboren Rotterdammer Hofland krijgt de penning onder ander vanwege zijn vele columns, verhalen, romans en artikelen die hij geschreven heeft en vanwege zijn medewerking aan de Post Doctorale Opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De penning is uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst ter ere van het tienjarig jubileum van de opleiding PODJ.

"Eén van de redenen waarom de Rotterdamse postdoctorale opleiding zulke uitstekende journalisten aflevert, is dat ze kunnen profiteren van de kennis en ervaring van de media die de opleiding ondersteunen. En dat zijn bepaald niet de slechtste. Regelmatig confronteren redacteuren en medewerkers van die media de studenten met hun visie op de journalistiek. Eén van die mensen is- al sinds de start van de opleiding - H.J.A. Hofland", aldus Simons.

"H.J.A. Hofland is een man met grote kwaliteiten. Hij past in die zin goed bij Rotterdam. Er zijn meer overeenkomsten. Zoals de afkeer van poeha, protserigheid, opscheppers en praatjesmakers. H.J.A. Hofland is een geboren Rotterdammer in Amsterdam".

Simons haalde in zijn toespraak onder andere de roman "Het diepste punt van Nederland" aan. "Het boek gaat over de jeugdjaren van Arnold Boekestein. De aanloop tot de Tweede Wereldoorlog, het bombardement op 14 mei 1940, de jaren daarna en de periode na die verschrikkelijke oorlog. In een heldere stijl beschrijft Hofland het dagelijkse leven uit die tijd. Na de schok van het bombardement hervat het leven weer zijn loop. Dat de hoofdpersoon met name in de dagen voor de oorlog nauwgezet alles wat er gebeurt observeert en vastlegt wettigt het vermoeden dat deze roman de nodige autobiografische kenmerken heeft.

Het was voor mij een nieuwe en soms ontroerende bijdrage aan de geschiedschrijving over Rotterdam in deze periode. Ook voor die bijdrage is het gemeentebestuur Hofland zeer erkentelijk", aldus Simons voordat hij de penning aan Hofland overhandigde. "We kennen allemaal zijn voornaam maar gebruiken hem niet".

Wolfert van Borselen geldt als de stichter van Rotterdam. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die in een leidinggevende functie op verschillende terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving.

Deel: ' Wolfert van Borselenpenning voor H.J.A. Hofland '
Lees ook