Gemeente Oosterhout


Ongeveer 95 mm neerslag in 2,5 uur

Wolkbreuk als in Oosterhout komt minder dan eens in duizend jaar voor

Bij de wolkbreuk op maandag 6 september j.l. viel ongeveer 95 mm neerslag in 2,5 uur tijd. Deze hoeveelheid regen komt minder dan eens per duizend jaar voor. Dit blijkt uit cijfers van het KNMI. Zoals bekend zorgde de overvloedige regenval voor veel overlast in de gemeente. Ook nu nog wordt op sommige plaatsen gewerkt om deze te verhelpen.

Het meteorologisch instituut verklaart de hoeveelheid neerslag als volgt. In de vroege ochtend van 6 september 1999 bevond zich een kleine depressie boven Noordwest-Frankrijk. In de loop van de dag breidde deze depressie haar invloed naar deze omgeving uit. Hierbij nam vooral de aanvoer van koude lucht in de hogere luchtlagen aanzienlijk toe. Door de toenemende onstabiliteit ontstonden boven Noord-Frankrijk en België gemakkelijk buien. Deze trokken over het zuidoosten van ons land richting Duitsland.

De temperatuur aan het aardoppervlak liep op tot ongeveer 26° C. Hierdoor werd de atmosfeer zo onstabiel, dat in de middag boven Breda en omgeving spontaan een zeer actief buiencomplex ontstond. Dit breidde zich langzaam uit naar het noordoosten. De buien gingen vergezeld van hevig onweer en plaatselijk veel neerslag.

Na een wisselend bewolkte morgen nam in de middag van 6 september de bewolking in Oosterhout toe. Rond 16.45 uur begon het licht te regenen, waarbij het bovendien onweerde. De regenval werd steeds heviger en omstreeks 17.30 uur was de regen volgens het KNMI `zwaar' te noemen. De kracht van de regenval begon rond 20.00 uur af te nemen tot matig en daarna licht. Omstreeks 21.00 uur hield het op met regenen en trok het onweer weer weg.

Gedurende deze onweersbui viel er overwegend zware regen met sterk wisselende intensiteiten. In totaal viel er circa 95 mm neerslag met een gemiddelde intensiteit van ongeveer 27 mm per uur, waarbij er sprake is van een wolkbreuk.

Oosterhout, 23 september 1999

Deel: ' Wolkbreuk als in Oosterhout uitzonderlijk '
Lees ook