Stichting Educatief Toerisme    Zijdemuseum Grijpskerke Zeeland Oranjezon       Kerkstraat 1 Schoolstraat 4        4364 AJ Grijpskerke 
4356 BX Oostkapelle Telefoon en fax 0118-593305 Telefoon en fax 0118-581507 E-mail: info@zijde.net E-mail: tourist@tref.zeelandnet.nl

Workshops Zijdeschilderen


De Stichting Educatief Toerisme Zeeland Oranjezon organiseert i.s.m. het Zijdemuseum te Grijpskerke op verzoek voor groepen van maximaal 15 personen workshops zijdeschilderen in combinatie met een bezoek aan het Zijdemuseum. Het totale programma duurt ongeveer 4 uur. (3 uur zijdeschilderen, 1 uur museumbezoek)

Zijdeschilderen.

Tijdens de workshop wordt een zijden sjaal beschilderd (ter keuze 90 x 90 cm of 140 x 45 cm.) De sjaals worden ter plaatse gefixeerd in de magnetron, zodat ze na afloop direct mee naar huis kunnen worden genomen. Er wordt gebruik gemaakt van een eenvoudige techniek met een verrassend resultaat.

Plaats.

De workshops worden gegeven in:
Toeristisch Centrum Oranjezon,
Schoolstraat 4, 4356 BX Oostkapelle, waar een ruim atelier ter beschikking staat. Het Zijdemuseum bevindt zich in Grijpskerke. Het adres is: Zijdemuseum, Kerkstraat 1, 4364 AJ Grijspkerke. De afstand Oostkapelle - Grijpskerke is ongeveer 5 km.

Tijd:

Men kan kiezen uit de volgende tijdsindelingen:

a. 13.00 uur - 16.00 uur Zijdeschilderen 16.30 uur - 17.30 uur Bezoek Museum

b. 09.30 uur - 12.30 uur Zijdeschilderen 12.30 uur - 13.30 uur Lunch
14.00 uur - 15.00 uur Bezoek Museum

Bezoek Zijdemuseum.

Het Zijdemuseum te Grijpskerke is het enige zijdemuseum in Nederland. Men kan hier de levende zijderupsen zien, wat ze eten en hoe ze inspinnen. Wie wil kan zelf een zijdecocon afhaspelen of met een microscoop, een speciale videocamera en tv-scherm de macrowereld van de zijdevlinder en de zijde binnentreden. In de moerbeihof rond het Zijdemuseum zijn de vele soorten voedselplanten van de diverse soorten zijdevlinders te zien, waarvan de moerbeiboom dan wel de bekendste is. Leuk om te weten dat er ook nog weer vele soorten moerbeibomen zijn, in de moerbeihof zijn 23 variNteiten te vinden. Bij mooi weer is het heerlijk toeven in de rustige moerbeihof, een consumptie tussen de moerbeibomen op het Zeeuwse platteland is een ervaring apart. Uiteraard heeft het Zijdemuseum ook een museumwinkel met natuurlijk zijde, maar u kunt er ook vele artikelen vinden die met vlinders en rupsen te maken hebben. Bij uw bezoek aan ons museum krijgt u als cursist tijdens de cursus 10 % korting op uw aankopen in de museumwinkel.

Exposities in 1999.


1 mei t/m 31 juli Satya Paul, Indiaas modeontwerper. Schitterende zijden kleding ontworpen door de beroemde modeontwerper Satya Paul


1 augustus t/m 30 oktober Zijden weefsels uit het klooster. De getoonde kazuifels uit het Benedictijner St. Liobaklooster te Egmond-Binnen zijn door de Benedictijner nonnen met de hand geweven in prachtige patronen met Bijbelse voorstellingen. Ook worden de Bijbelse voorstellingen wel op de eigen geweven zijden stoffen in de batik-techniek aange bracht.

Het St. Liobaklooster in Egmond-Binnen weeft tot op de dag van vandaag zijden kazuifels voor de RK-erediensten in dit deel van Europa, maar ook voor de Paus heeft dit klooster gewaden mogen weven. Dit Benedictijner klooster is in 1935 gesticht door de zeer kunstzinnige weefster Hildegard Michaelis. Vele jaren lang zijn de nonnen hier actief geweest met het kweken van zijderupsen, afhaspelen van zijdecocons, het verven van de zijden draden en vervolgens het weven van de religieuze gewaden. Vanaf het begin van de tachtiger jaren heeft er zich in het klooster voor wat betreft de textiele activiteiten een specialisatie voltrokken en wel in de richgting van het verven van de zijden draden en van het weven, waarbij de andere activiteiten vanwege het arbeidsintensieve karakter zijn verdwenen. Van 1 augustus t/m 30 oktober is er dus een schitterende gelegenheid om in het Zijdemuseum de weefsels van het Benedictijner klooster te zien en tegelijkertijd, zoals vroeger in het klooster in Egmond-Binnen, de levende zijderupsen te zien terwijl ze druk bezig zijn een zijden cocon te spinnen. En uiteraard kunt u zelf, net als de nonnen vroeger een coconnetje afhaspelen.

Lunch.

Desgewenst kan de lunch worden gebruikt in Toeristisch Centrum Oranjezon. De deelnemers kunnen zelf een lunchpakket meebrengen, maar het is ook mogelijk een Zeeuwse lunch te gebruiken. In de maanden september - januari behoort het klaarmaken van een mosselmaaltijd, door de deelnemers zelf, eveneens tot de mogelijkheden. Toeristisch Centrum Oranjezon beschikt over een goed geoutilleerde leskeuken.

Prijs op aanvraag. De prijs is afhankelijk van de groepsgrootte.

Meerdaagse workshops.

Voor liefhebbers worden ook meerdaagse workshops georganiseerd. Doordat er meer tijd beschikbaar is kunnen meerdere technieken worden beoefend en meerdere werkstukken worden vervaardigd. Bovendien verzorgt de heer A. van Hoegee, directeur van het Zijdemuseum in de avonduren een lezing over de productie van de zijde vanaf de zijderups en de moerbeiboom tot en met het geweven zijden eindproduct. Ook de historische betekenis van de zijde voor onze voorouders in de lage landen zal worden belicht.

Een brochure met gegevens over deze workshop wordt op aanvraag gaarne toegezonden.

Verblijf.

De Kust VVV Walcheren heeft aantrekkelijke verblijfsarrangementen samengesteld.

Inlichtingen en aanmelding 0118-581507.

Deel: ' Workshops zijdeschilderen in Oranjezon Oostkapelle '
Lees ook