P E R S B E R I C H T

World Cup thema-avond
zondag 26 mei van 21.00 - 24.00u

De Discovery thema-avond staat dit keer geheel in het teken van het aankomende wereldkampioenschap voetbal. Discovery Channel presenteert een drietal premières waaraan de ware voetbalfan zijn hart op zal kunnen halen.

PLANET SOCCER
zondag 26 mei van 21.00 - 24.00u
In veel landen is de voetballerij uitgegroeid tot een ware gekte, met een grote schare toegewijde supporters en spelers. Die voetbalkoorts is nu ook overgeslagen naar Japan en Korea, waar deze zomer het wereldkampioenschap voetbal gehouden wordt. In deze documentaire brengt Ian Wright, de presentator van de succesvolle Lonely Planet reisserie, op zijn bekende enthousiaste en geestige wijze verslag uit van de krankzinnige sfeer in Japan en Korea rondom dit grootse evenement. Uit alles blijkt dat het voetbal hier op dit moment volledig de dienst uitmaakt.

Japan en Korea hebben hun achterstand op voetbalgebied ten opzichte van andere landen de laatste jaren aardig in weten te lopen. Het voetbal is aan een opmars begonnen die zijn weerga niet kent en dreigt hier en daar zelfs het populaire baseball te verdringen. Soms neemt de voetbalgekte bijna hysterische vormen aan. Zo zijn er voetbalfans die zich verenigen in exclusieve fanclubs waarvan de leden een uitgebreid arsenaal aan rituelen dienen te beheersen. Anderen bezoeken speelhallen waarin zij hun favoriete elftal in videospellen aan het werk kunnen zien of staan tijdens de trainingen hun idolen vanaf de zijlijn aan te moedigen. Ook de commercie draagt fors bij aan de waanzin. Er worden popsongs en films uitgebracht, en in de winkels is een enorm assortiment aan voetbalprullaria, vlaggetjes en kledingstukken verkrijgbaar. Het publiek lijkt er ondertussen geen genoeg van te kunnen krijgen.

THE ULTIMATE GOAL
zondag 26 mei van 22.00 - 23.00u
Ga mee op reis naar Japan en Korea en ontdek wat er nodig is om van het wereldkampioenschap voetbal een weergaloos sportfestijn te maken. Het is een onderneming van jewelste, want het doorslaande succes van het wereldkampioenschap voetbal van vier jaar geleden in Frankrijk heeft hoge verwachtingen gewekt, en de Japanners en Koreanen willen dat succes op zijn minst evenaren, of liever zelfs nog overtreffen.

Maar zal dat ook lukken? Hoe zorg je ervoor dat het een evenement wordt om nooit te vergeten? Want dat is het ultieme doel dat de organisatie zich gesteld heeft: een spektakel neerzetten dat de wereld niet zal willen missen. Neem een kijkje achter de schermen en zie hoe er door alle betrokkenen keihard gewerkt wordt om dit karwei te klaren.

Waar moeten de spelers gehuisvest worden, en wat voor beslommeringen heeft de perscoördinator aan zijn hoofd? Hoe gaan de stadions eruitzien, wat is er aan veiligheidsmaatregelen nodig, en hoe wordt de kaartverkoop aangepakt? Het is zomaar een greep uit de vele zaken die geregeld moeten worden. Discovery kreeg de unieke gelegenheid om al deze voorbereidingen van dichtbij te volgen, van de eerste bouwplannen tot de opzet van een wervelende sluitingsceremonie. Als er íets duidelijk wordt, dan is het wel dat er gigantische inspanningen geleverd moeten worden om het ultieme doel dat men zich gesteld heeft te bereiken.

HEART OF FOOTBALL
zondag 26 mei van 23.00 - 24.00u
Volg de verrichtingen van het nationale elftal van Brazilië bij zijn pogingen om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap 2002. De camera kreeg exclusief toegang tot het team en was getuige van de drama's die zich afspelen rondom de kwalificatiewedstrijden en de pogingen om straks als wereldkampioen uit de bus te komen.

Alles op alles wordt gezet om een zo sterk mogelijk team te formeren. Maar prestaties alléén zijn daarvoor niet genoeg. Ook persoonlijke verhoudingen blijken nogal eens doorslaggevend te zijn, en trainers en spelers verdwijnen dan ook vaak even snel als zij gekomen zijn. Eens te meer blijkt dat het voetbal in Brazilië niet alleen de volkssport bij uitstek is, maar ook een nooit eindigende soapserie. Het is een land met honderden professionele voetbalclubs en met een geheel eigen benadering van het 'Schitterende Spel' dat voetbal heet.

###

Discovery Networks Europe (DNE) biedt op dit moment twaalf kanalen: Discovery Channel, Discovery Home & Leisure, Discovery Health, Discovery Animal Planet, Discovery Civilisation, Discovery Sci-Trek, Discovery Travel and Adventure, Discovery Kids, Discovery Wings, Discovery Channel +1, Discovery Home and Leisure +1 en Discovery Animal Planet +1. (+1 staat voor het naar een later uitzendtijdstip verschoven programmapakket van betreffende kanaal).

Sinds de start van DNE in 1989 is het Europese marktaandeel gegroeid naar 94 miljoen huishoudens. Het programma-aanbod van DNE is beschikbaar in 20 talen en wordt via 34 satellietkanalen verspreid in 51 gebieden in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Voor meer informatie & beeldmateriaal:
Marguérite van der Heyden, MCS
Tel: 023-5628208
Email: margueritevdh@monogram.nl

www.discoveryeurope.com

Deel: ' World Cup thema-avond Discovery Channel '
Lees ook