Persberichten - 12/03/2003

Fardis - Wyndham wil Activa van Fardis overnemen

Wyndham wil Activa van Fardis overnemen

De Raad van Bestuur en de Commissarissen inzake opschorting van Fardis (Euronext : FARB), producent van industriële folies, biodegradeerbare verpakkingen en huisvuilzakken, hebben vandaag aangekondigd dat de activa van Fardis, inclusief de dochterondernemingen, zullen worden overgenomen als going concern door een bedrijf gecontroleerd door Wyndham Global Partners, L.P., een internationale industriële private equity verstrekker.

Na een grondige evaluatie van verschillende voorstellen van geïnteresseerde overnemers, hebben de Raad van Bestuur van Fardis en de Commissarissen inzake opschorting, nl. de heren Noël Devos (Devos & Van den Eynde advocaten) en Hans Wilmots (BDO Bedrijfsrevisoren) besloten dat het aanbod van Wyndham en hun interesse in de activiteiten van Fardis, het meest interessante is van de voorliggende opties. Naast een beter aanbod voor de historische schuldeisers van Fardis houdt het voorstel van Wyndham o.m. een overname in van het voltallige personeelsbestand. Bovendien garandeert Wyndham aan klanten en leveranciers dat het nieuwe bedrijf dat uit de overname ontstaat, over voldoende kapitaal zal beschikken en toegang zal hebben tot de nodige kredieten ter financiering van de operaties en van de verdere groei. Deze transactie maakt de continuïteit en verdere groei van Fardis mogelijk, zonder het financiële juk van de historische schulden die het bedrijf uit het verleden diende mee te dragen. Deze schulden hebben vorig jaar uiteindelijk tot een financiële crisis geleid, waardoor het bedrijf het gerechtelijk akkoord diende aan te vragen. Wyndham zorgt daarenboven voor een kredietfaciliteit van 20.000.000 EURO ter financiering van het bedrijfskapitaal van Fardis en haar dochterondernemingen; deze kredietfaciliteit zal bovendien voldoende groot zijn om verdere groei te schragen.

Rabobank International heeft de financiering van de overname van de activa van Fardis door Wyndham goedgekeurd, inclusief de toekenning van de hiervoor vermelde kredietfaciliteit.

Fardis en Wyndham verwachten dat de transactie voltrokken zal worden rond begin april 2003. De transactie dient goedgekeurd te worden door de Handelsrechtbank van Turnhout.

Bovendien wensen zij uitdrukkelijk het nieuws van een overnamebod, dat eerder vandaag uitlekte, te ontkennen. Het gaat hier om een activa transactie, waarbij alle significante activa van Fardis worden overgenomen. Het resultaat hiervan zal zijn dat de huidige aandeelhouders van Fardis N.V. geen vergoeding zullen ontvangen en zij bijgevolg hun investering verloren zien gaan. Ook de obligatiehouders zullen slechts een minimale vergoeding ontvangen : het overnamecontract voorziet voor hen een uitkering van 4 % op de hoofdsom.

Fardis is producent van voornamelijk industriële folies, biologisch afbreekbare verpakkingen en huisvuilzakken, en is gespecialiseerd in de hoogwaardige bedrukking van folies. Het bedrijf produceert eveneens hoogwaardige polyamide barrière film, luiersluitingen, laminaten, diepvriesfolie en postorderzakken. In 2001 realiseerde Fardis een geconsolideerde omzet van 112 miljoen EURO met ongeveer 550 personeelsleden. Zestig procent van de productie is bestemd voor export naar landen zoals Duitsland, Frankrijk en Nederland maar ook Brazilië, China en Turkije, om er enkele te noemen. Op het vlak van composteerbare zakken was Fardis trouwens het eerste bedrijf in de wereld dat een OK Compost-keurmerk kreeg voor zijn zakken in composteerbare materie. Bovendien kende het Belgisch Verpakkingsinstituut aan Fardis de Oscar van de verpakking 1998 toe voor zijn innovatieve biologisch afbreekbare zakken met trekbandsluiting. In 2002 won Fardis de Belgische Milieuprijs met haar biodegradeerbare en composteerbare verpakkingsoplossing voor groenten, fruit en vlees. Meer informatie kan U vinden op www.fardis.org .

Wyndham Global Partners is een internationale industriële private equity verstrekker, wiens strategie erin bestaat bedrijven te verwerven om hen om te vormen tot toonaangevende producenten. Zij investeren in bedrijven wiens omzet hoofdzakelijk gerealiseerd wordt in Noord-Amerika en de E.G. en beogen de operationele activiteiten te stroomlijnen en te laten groeien. Wyndham implementeert in haar bedrijven een geheelomvattend operationeel verbeteringsprogramma, dat trouwens beroep doet op de reeds in het bedrijf aanwezige operationeel management om samen deze verbeteringen te realiseren en dat ervoor garant moet staan dat een infrastructuur en omgeving wordt geschapen met als doelstelling de return op de gemaakte investeringen te maximaliseren. Hierdoor stijgt de waarde van de bedrijven in haar portefeuille en vermindert het investeringsrisico aanzienlijk. Door dit programma identificeert Wyndham nog niet geëxploiteerde mogelijkheden tot waardecreatie voor de acquisitie en tracht zij deze waarde tot uiting te brengen na de acquisitie.

Bron: Fardis
Provider: Euronext Brussels

Deel: ' Wyndham wil Activa van Fardis overnemen '
Lees ook