Xerox ontwikkelt papier van de toekomst:

Xerox-gepatenteerd Electronic Paper in productie bij 3M

Amstelveen, 16 juli 1999
Xerox heeft 3M gekozen als de producent van haar uitvinding Electronic Paper. Electronic Paper is een voor hergebruik geschikt weergavemateriaal met veel van de eigenschappen van papier: het heeft een wijde zichthoek, het is flexibel en is relatief goedkoop. Maar in tegenstelling tot gewoon papier is Electronic Paper electronisch beschrijfbaar en geschikt voor duizenden keren hergebruik. Electronic Paper werd ontwikkeld in het Xerox Palo Alto Research Center (PARC) en vormt met haar unieke eigenschappen een totaal nieuw weergavemiddel naast papier en computerscherm.

Electronic Paper is geschikt voor een groot aantal toepassingen. Zo kunnen kranten, weergegeven op Electronic Paper het laatste nieuws aan de lezer doorgeven, terwijl deze de krant aan het lezen is. Ook kunnen artikelen worden geïllustreerd met bewegende beelden. In een studieboek voorzien van meerdere pagina's van Electronic Paper zouden verscheidene studieboeken tegelijk kunnen worden opgeslagen; ook voor reclame-doeleinden zou Electronic Paper zich kunnen lenen in de vorm van bijvoorbeeld billboards.

Electronic Paper bestaat uit een dunne laag transparant plastic met daarin miljoenen kleine deeltjes met een zwarte en een witte kant. Onder invloed van een electrische lading draaien de deeltjes zich in een gewenst patroon en vormen zo tekst of afbeeldingen. Electronic Paper kan worden bewerkt met speciale printers, maar ook is het bijvoorbeeld mogelijk om techniek voor het veranderen van pagina's te integreren in de rug van een boek bestaande uit meerdere pagina's van Electronic Paper.

Electronic Paper is als prototype al op kleine schaal geproduceerd en getest in het PARC onderzoekscentrum van Xerox. Xerox investeert jaarlijks 1,7 miljard dollar in research & development. De samenwerking met 3M stelt Xerox nu in staat om het basismateriaal voor Electronic Papier - in feite de papierpulp van de toekomst - in grote hoeveelheden te produceren en zodoende een groot aantal producten gebaseerd op Electronic Paper op de markt te brengen. Wanneer de eerste Electronic Paper-producten zullen verschijnen hebben Xerox en 3M nog niet bekend gemaakt.

Meer informatie over Electronic Paper is beschikbaar op www.parc.xerox.com/epaper.

The Document Company Xerox
The Document Company Xerox is wereldwijd marktleider in producten, systemen, services en supplies voor document processing en document management. Naast toonaangevende copiers, printers - zowel zwart/wit als (steun)kleur - en multifunctionele apparatuur biedt Xerox een breed pakket document outsourcing diensten, op het gebied van documentproductie, documentbeheer, workflow, netwerken en ondersteuning.

Als technologisch solutions provider voor de SOHO-, kantoor-, productie- en service-omgeving is Xerox actief in meer dan 130 landen. Xerox realiseerde in 1998 met haar kernactiviteit document processing wereldwijd (exclusief Japan) een omzet van US $ 19,4 miljard. Bij de Nederlandse vestigingen van Xerox in Amstelveen (hoofdkantoor), Zeist (verkooporganisatie) en Venray (productie, recycling en Europees logistiek centrum) zijn in totaal meer dan 3.000 mensen werkzaam.

Deel: ' Xerox-gepatenteerd Electronic Paper in productie bij 3M '
Lees ook