Yournalism en Hans Laroes onderzoeken staat van de journalistiek


AMSTERDAM, 20141030 -- Het onlangs gelanceerde crowdfunding platform Yournalism.nl heeft in de afgelopen maand voldoende donaties binnengekregen om een onderzoek naar de staat van de Nederlandse journalistiek te starten. Het is alweer het tweede project waar Yournalism deze maand een totaalbedrag van €3000,- euro voor heeft opgehaald. Op Yournalism bepaalt het publiek welk onderzoek gestart moet worden. Ditmaal gaat oud-hoofdredacteur van NOS Nieuws Hans Laroes het onderzoek uitvoeren.

Met het onderzoek van Yournalism gaat Laroes achterhalen hoe de nieuwsvoorziening en de controlefunctie van de journalistiek in Nederland er voorstaan. De landelijke kranten verloren dit jaar opnieuw ruim 5% van de lezers. Raadsleden klagen steeds vaker dat ze geen journalist meer tegenkomen. Daarnaast is er met name een slinkend budget voor lange onderzoeksverhalen bij regionaal gevestigde media. Onderzoeksredacties worden zo te kostbaar en verdwijnen. Het gecrowdfunde onderzoek moet uitwijzen in hoeverre deze ontwikkelingen schadelijk zijn voor de kwaliteit en de controlefunctie van de journalistiek.

Hans Laroes heeft vele jaren actief deel uitgemaakt en richting gegeven aan de geschreven en uitgezonden journalistiek, zowel op lokaal als landelijk niveau. Eind jaren ’70 begon Laroes als redacteur bij de regionale Provinciaalse Zeeuwse Courant. Ook vervulde hij leidinggevende functies bij de regionale krant het Utrechts Nieuwsblad. Zo’n tien jaar later maakte Hans de overstap naar televisie. Eerst als parlementair verslaggever voor de NOS, later als hoofdredacteur van NOS-nieuws. Twee jaar geleden schreef hij 'De Litekens van de Dag' waarin hij zijn zorgen uit over de erosie van de journalistiek.

Voor zijn onderzoek met Yournalism zal Laroes een maand lang aan het werk gaan. Zijn bevindingen zal hij verwerken in een artikel dat op Yournalism.nl zal worden gepubliceerd.


Deel: ' Yournalism en Hans Laroes onderzoeken staat van de journalistiek '
Lees ook