Ypsilon organiseert fotowedstrijd voor mensen met schizofrenie


VOORBURG/POORTUGAAL, 20090318 -- Hoogtepunten vastleggen. Dat is waar het Ypsilon om te doen is in de fotowedstrijd die ze in samenwerking met Het Dolhuys voor mensen met schizofrenie en psychose organiseert. Persoonlijke verrijkingen, bijzondere resultaten, grote of kleine successen, het positieve waarnaar men streeft; alles mag, zolang het maar gaat om iets wat de maker als `gelukt' ervaart. De vereniging voor familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose bestaat 25 jaar. Doel van het initiatief is de deelnemers, maar ook hun naasten een hart onder de riem te steken. Op 24 maart 2009 is de aftrap in Delta Psychiatrisch Centrum.

Een deskundige jury met Taco van der Eb (fotograaf, meervoudig winnaar Zilveren Camera), Iente Sanders (psychiater en beeldend kunstenares), Hans Looijen (directeur Het Dolhuys) en Kees Stoffels (fotograaf en beeldend kunstenaar) zal onder leiding van Ypsilonvoorzitter Marja Hasert de inzendingen beoordelen. De ingezonden foto's moeten dan ook aan kwalitatieve eisen voldoen. Uit de inzendingen wordt een collectie samengesteld van 15 foto's die op diverse plekken in het jubileumjaar te zien zal zijn. Als afsluiting zal museum Het Dolhuys, nationaal museum van de psychiatrie in Haarlem, de collectie exposeren. Voor de drie meest aansprekende foto's zijn er prijzen te winnen. Vooral de originaliteit van het beeld is hierbij van belang, de technische kwaliteit iets minder. Alle deelnemers mogen n digitale foto inzenden. De aanleverspecificaties en deelnameformulier zijn op de website van Ypsilon te vinden: www.ypsilon.org/fotowedstrijd.

Voor het motto van de wedstrijd greep de commissie terug op de rijke historie van Ypsilon en patintenvereniging Anoiksis. De geschiedenis van Ypsilon begint in januari 1984 als oprichtster Ria van der Heijden in haar huiskamer een gespreksgroep voor vrouwen begint met wat toen nog heette `een chronisch psychotisch kind'. Al snel volgen vaders, psychiaters en hulpverleners. In november 1984 richt Van der Heijden de vereniging Ypsilon op. 25 jaar later heeft Ypsilon meer dan 7.000 leden, 300 actieve vrijwilligers door het gehele land en 50 gespreksgroepen, en blikt zij terug op succesvolle projecten, op verbeterd beleid, op het uitgroeien tot een van de grootste consumentenverenigingen binnen de GGZ. Met 3.000 leden heeft ook de eveneens jubilerende Anoiksis reden tot terugblikken op haar successen. En de patint? Wat heeft de patint bereikt? De fotowedstrijd zal het leren.

De opening van de wedstrijd in Delta valt samen met de start van de jubileakaravaan die de Schizofreniestichting organiseert. En dat levert nog twee extra jubilea op: de Schizofreniestichting bestaat 20 jaar, Delta Psychiatrisch Centrum een eeuw.

Vereniging Ypsilon


Deel: ' Ypsilon organiseert fotowedstrijd voor mensen met schizofrenie '
Lees ook