Bloemen Bureau Holland


Yucca presteert goed

De Yucca groeit in Midden- en Zuid-Amerika zowel in het wild als op plantages. Vaak wordt de plant gebruikt als afrastering of als bescherming tegen de felle zon. Ook helpt de Yucca erosie voorkomen, bijvoorbeeld op de steile hellingen van koffieplantages. Sommige Yucca's bereiken wel een hoogte van vijftien meter; de planten groeien circa 30 centimeter per jaar. Daarom moeten de struiken regelmatig worden gesnoeid.

Normaal gesproken worden de takken die redelijk recht zijn naar een zagerij gebracht, behandeld en per schip naar Nederland vervoerd. Daarna worden de planten in een kas beworteld en afgekweekt. Goede ervaringen in de teelt en continue onderzoek naar verbetering van de kwaliteit en houdbaarheid leiden tot kwalitatief sterke planten met een volle stam doe zowel in de kwekerij als in de keten goed presteren.

Nederlandse kwekers bieden Yucca-stammen aan als enkele stam of met twee tot vier stammen van verschillende hoogte in een pot (toef). Daarnaast worden vertakte stammen en kopstekken zonder stam gekweekt. Op aanvraag zijn carrousels (een stam van 40 centimeter hoogte omringd door stammen van 20 centimeter) en piramide planten verkrijgbaar. Bijna alle Yucca's hebben groen blad; enkele rassen met bont blad worden op naam geveild. De verzorging van Yucca is eenvoudig gebleven. Bij een normale behandeling kan een Yucca jaren mee. Wel moet de detaillist bij inkoop letten op een goede doorworteling en een vochtige potkluit. Ook mag de plant geen geel blad of bruine punten hebben. Verder heeft de plant nauwelijks last van ziektes en plagen. Belangrijkste punt van aandacht is de watergift. De potkluit mag niet uitdrogen. Maar geef zeker niet teveel water, anders gaan de wortels rotten. Geef spaarzaam voeding, eens in de vier weken is voldoende. Snij vergeelde bladeren niet af, maar laat ze gewoon zitten. Ze verdrogen dan vanzelf. Zet de plant op een zo licht mogelijke standplaats, zeker niet te donker en zorg voor voldoende frisse lucht. Een Yucca kan eventueel ook buiten staan. Geef hem in ieder geval de ruimte, dan komt de plant optimaal tot zijn recht.

De naam Yucca komt vermoedelijk van 'juca', de Caraïbische aanduiding voor cassavewortel. De Yucca wordt ook wel palmlelie genoemd. De plant is familielid van de Agavaceae, waartoe ook Dracaena en Cordyline behoren.

Bron: Bloemen Bureau Holland

Deel: ' Yucca presteert goed '
Lees ook