Gemeente Zaanstad

Prijsuitreiking tijdens cultuurmarkt zondag 24 juni 2001

maandag 25 juni 2001

Flentrop Orgelbouw en Rapgroep DDT krijgen Zaanse Cultuurprijzen 2001

De Zaanse Cultuurprijs 2001 gaat naar de firma Flentrop Orgelbouw. Rapgroep Dazzlin Dutch Tactics krijgt de Aanmoedigingsprijs 2001. Tijdens de jaarlijkse cultuurmarkt op zondagmiddag 24 juni in het centrum van Zaandam worden de prijzen uitgereikt door wethouder van cultuur Judith Schouten-Burger. De prijzen bestaan uit een oorkonde plus een sculptuur van G. Engels en een geldbedrag (cultuurprijs 5.000 gulden en aanmoedigingsprijs 2.500 gulden). De gemeente Zaanstad brengt met deze prijzen haar waardering tot uitdrukking voor Zaankanters en Zaanse organisaties vanwege hun bijzondere culturele prestaties en hun verbondenheid met de Zaanstreek.

De uitreiking van de Cultuurprijs aan Flentrop gebeurt om 15.00 uur in de Oostzijderkerk. Het door H.W. Flentrop in 1903 gestichte bedrijf Flentrop begon als een piano

- en orgelhandel in Koog a/d Zaan en ontwikkelde zich in de afgelopen eeuw tot een orgelbouw- en restauratiebedrijf met bekendheid ver buiten de landsgrenzen. Ook in Noorwegen, Verenigde Staten, Portugal, Mexico en Duitsland bouwde en restaureerde Flentrop orgels. Inmiddels houdt Flentrop zich bezig met een breed scala aan orgeltypes, van groot en historisch tot en met huisorgeltjes.

De Aanmoedigingsprijs wordt in De Kade uitgereikt aan de rapgroep DDT, ofwel Dazzlin
Dutch Tactics, bestaande uit Wormerveerders Bas Versloot en Dinesh Ramdin. DDT is sinds enkele jaren in Zaanstad bezig met rapmuziek en deed al meerdere malen mee aan Noord-Hollands Glorie (voorronde voor de Grote Prijs van Nederland, een talentenjacht voor muzikanten). Voorheen had de band ook nog een zangeres, sinds dit jaar zijn ze met zn tweeën. De muziek laat zich het beste omschrijven als Undaground Rap nieuwe stijl. De groep stimuleert jongeren te rappen vanuit hun eigen beleving. Versloot is oud-leerling van het Bertrand Russell College en werkt daar af en toe nog mee aan rapworkshops.

Programma

14.30 Inloop Oostzijderkerk aan de Oostzijde in Zaandam 15.00 Uitreiking Zaanse Cultuurprijs door wethouder Judith Schouten 15.30 Muzikaal intermezzo op kerkorgel door Jan de Jong 15.45 Inloop café Cultureel Jongerencentrum De Kade, Zuiddijk 9 in Zaandam
16.00 Uitreiking Zaanse Aanmoedigingsprijs door wethouder Judith Schouten
16.15 Optreden DDT
16.30 Afsluiting

Voor de redactie

Voor informatie kunt u contact opnemen met:
Marlies Romeijnders van de dienst Welzijn, tel. (075) 655 23 58 / (06) 537 22 741
Gemeentevoorlichter Kadir Kusçu, tel. (075) 655 31 43 << Terug

Deel: ' Zaanse Cultuurprijzen 2001 uitgereikt '


Lees ook