EnergieNed

Zachte winter bespaart honderd gulden op stookkosten

De zachte winter bespaart een huishouden met een gemiddeld verbruik 100 gulden op de stookkosten. EnergieNed Federatie van Energiebedrijven in Nederland heeft dat becijferd aan de hand van de etmaaltemperaturen over het afgelopen halfjaar.

Op jaarbasis gebruikt een huishouden gemiddeld 1950 kubieke meter gas: 1500 kubieke meter gas voor verwarming en 450 kubieke meter voor warm water en koken. In de periode van oktober tot en met maart gebruikt een huishouden normaal 1200 kubieke meter gas voor verwarming, uitgaande van de gemiddelde etmaaltemperaturen over de afgelopen 30 jaar. De afgelopen winter was dat 1050 kubieke meter gas,12% minder dan normaal. Vooral de eerste drie maanden van dit jaar waren aanzienlijk zachter dan normaal.

EnergieNed kan het gasverbruik aan de buitentemperaturen afleiden dankzij de 'graaddagenmethode'. De energiebedrijven gebruiken deze methode primair om meterstanden te schatten op de momenten dat de gasprijs verandert. De meterstand hoeft dan niet te worden opgenomen.

Deel: ' Zachte winter bespaart honderd gulden op stookkosten '
Lees ook