Gemeente Den Helder

25-06-2002
zachte winter: teek steekt de kop op
De afgelopen zachte winter betekent niet veel goeds voor het komende natuurseizoen. Nauwelijks vorst betekent dat onder andere veel teken de winter hebben overleefd en nu al reikhalzend uitkijken naar mens en dier. Mensen die voor hun plezier of werk in natuurrijke gebieden komen, doen er goed aan zich te beschermen tegen tekenbeten.

Wie gebeten wordt door een teek loopt het risico besmet te raken met de ziekt van Lyme. Het is dus oppassen geblazen! Bedek daarom zoveel mogelijk de huid (ook het hoofd) en controleer uzelf en uw huisgenoten (en uw huisdier) altijd na terugkomst van een wandeling of verblijf in het groen. Kijk vooral op plekken waar de huid dun of warm en vochtig is, zoals in liezen, knieholten, oksels en op de buik. Bij kinderen worden teken vaak op het hoofd, in de hals, achter de oren en bij de haargrens gevonden.

subkop: we zien ze niet Teken zien er uit als bruin-zwarte spinnetjes en zijn tussen de 1 en 3 mm. groot. Van maart tot november huizen ze in bossen, duinen, struiken en hoog gras, wachtend op passerende mensen of dieren. Teken komen alleen bij mensen in actie als ze onbedekte huid signaleren. Honden nemen teken mee door tegen takken te schuren. Teken leven van opgezogen bloed en zijn 24 uur per dag op zoek naar gastheren en gastvrouwen om bloed te kunnen zuigen. Na een dag of vijf zijn ze verzadigd en laten ze los. Soms zijn teken besmet met een bacterie (Borelia burgdorferi) die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Door een tekenbeet kan die bacterie in het lichaam van mens en dier terechtkomen. De meeste mensen en dieren die besmet zijn, worden niet ziek maar in sommige gevallen veroorzaakt de bacterie de ziekte van Lyme.

subkop: rode cirkel Merkt u de tekenbeet niet direct op, maar bent u wel besmet geraakt? Dan kan er na een week of drie een felrode cirkel (kring) ontstaan rondom de plek waar de teek u heeft gebeten en zijn maaltje bloed opgezogen. Ga direct naar de huisarts als u zo'n kring ontdekt. Wees echter altijd alert. In sommige gevallen loopt u de ziekte van Lyme op zonder dat er kringvorming is ontstaan. Laat uw bloed ongeveer 6 tot 8 weken na een -vermoede- tekenbeet controleren op de ziekte van Lyme.

subkop: ziekte van Lyme De ziekte van Lyme is met de juiste medicijnen heel goed te behandelen. De mate en de duur van de behandeling hangen echter helemaal af van het stadium waarin de ziekte zich op het moment van behandeling bevindt. Het is dus zaak snel naar uw huisarts te gaan als u vermoedt besmet te zijn of een kring op de huid ontdekt. Een niet behandelde ziekte van Lyme kenmerkt zich onder andere door de volgende verschijnselen: chronische vermoeidheid, plotseling zeer pijnlijke gewrichten, zenuwpijn, zenuwtintelingen, oogklachten, onwillekeurige spiertrekkingen, hoofdpijn en hartritmestoornissen. De ziekte van Lyme is besmettelijk van teek naar mens of (huis)dier. Mensen kunnen elkaar niet besmetten en de ziekte wordt ook niet overgedragen van (huis)dier op mens.

subkop: teken verwijderen De kans op besmetting kan voor mens en dier minimaal blijven als u de teek binnen 24 uur op de juiste manier verwijdert en het wondje ontsmet met 70% alcohol. Voor het verwijderen van teken bestaat een speciale tekenverwijderset. Die kunt u kopen bij uw apotheek of bestellen bij de stichting SAAG (voor adres zie onderaan dit artikel). U kunt teken echter ook met een pincet verwijderen. Ga dan als volgt te werk:


* neem een pincet waarmee u de teek kunt vastpakken zonder hem plat te drukken.

* plaats het pincet over de teek zo dicht mogelijk op de huid. Vooraf de teek niet verdoven!

* trek de teek voorzichtig, met licht draaiende beweging uit de huid. Druk de teek hierbij niet plat.

* ontsmet het wondje met 70% alcohol, jodiumtinctuur of -zalf. Noteer de datum in uw agenda. Let in de volgende weken op de huid rondom de tekenbeetplaats.

subkop: meer informatie Telefonisch en per e-mail kunt u informatie krijgen bij de stichting Samenwerkende Artsen- en Adviesorganisaties Gezondheidszorg (stichting SAAG). U kunt tijdens kantooruren bellen via telefoonnr. 0299 - 660067. Het emailadres is info@saag.nl. De stichting SAAG geeft ook een boekje uit over teken en heeft een eigen website: www.saag.nl. Zowel telefonisch als via de website kunt u het boekje en/of de tekenverwijderset 'teek it easy' bestellen bij deze stichting.

Ook kunt u voor informatie terecht bij de Gewestelijke Gezondheidsdienst (GGD) via telefoonnummer 671507. Bij de afdeling Klantenservice van de Milieudienst kunt u een folder over teken ophalen. U kunt hier terecht op werkdagen van 08.00 tot 14.00 uur.

« terug

Zoekwoorden:

Deel: ' Zachte winter teek steekt de kop op in Den Helder '
Lees ook