NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

Jongeren doen vrijwilligerswerk op 15 september

Jongeren in heel Nederland doen op 15 september vrijwilligerswerk Voorbereidingen Zapdag in volle gang

De voorbereidingen voor de Zapdag zijn in volle gang. In heel Nederland wordt op lokaal niveau hard gewerkt om jongeren op 15 september een dag te laten ervaren hoe leuk en zinvol vrijwilligerswerk is. Honderden vrijwilligersorganisaties zetten op 15 september hun deuren voor jongeren open. De Zapdag is één de activiteiten in het kader van het Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001. De Zapdag wordt ondersteund door de Rabobank.

De Zapdag is in het leven geroepen om het vaak vertekende beeld dat jongeren van vrijwilligerswerk hebben bij te stellen. De verschillende spelers(de jongeren, de vrijwilligersorganisaties, de vrijwilligerscentrales, lokale Rabobanken en de scholen) hebben elk hun eigen onmisbare rol. Op de Zapdag zullen jongeren niet alleen horen of zien wat vrijwilligerswerk betekent maar vooral ook ervaren dat vrijwilligerswerk inspirerend en leuk kan zijn. Voor de vrijwilligersorganisaties is het een bijzondere gelegenheid om te ontdekken wat jongeren kunnen en willen en hoe de onderlinge samenwerking verloopt.

De komende weken worden jongeren met een speciaal ontwikkelde prikkelende campagne opgeroepen mee te doen aan de Zapdag. Via de middelbare scholen van Nederland worden leerlingen via eigentijdse posters, T-shirts en boemerangkaarten geïnteresseerd; de site, www.zapdag.nl spoort jongeren aan de mouwen op te stropen en zich aan te melden en Radio 3 laat de week voorafgaande aan 15 september in het programma JaCobus op eigen wijze zien wat de Zapdag voor jongeren betekent.

Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001 (IJV 2001)

De Zapdag is één van de activiteiten die plaatsvinden in het door de Verenigde Naties uitgeroepen Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001. Het hele jaar wordt wereldwijd aandacht gegeven aan vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Die aandacht stimuleert de erkenning, ondersteuning, en promotie van vrijwilligerswerk, zodat uiteindelijk meer mensen vrijwillig actief worden en blijven. De uitvoering van de landelijke activiteiten vallen onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van het Nationaal Comité IJV 2001, onder voorzitterschap van mw. P.C. Lodders-Elfferich, 1e kamerlid voor het CDA.
Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) organiseert de Zapdag in opdracht van dit Nationaal Comité.

Deel: ' Zapdag moet jeugd enthousiast maken voor vrijwilligerswerk '
Lees ook