Gemeente Amersfoort


3 januari 1999

Zaterdagopenstelling van stadhuis een groot succes

Een uitkomst. Dat was de mening die veel van de bezoekers van het stadhuis hadden over de eerste keer dat het gemeentehuis op zaterdagmorgen open was. Totaal bezochten 152 klanten het bureau burgerzaken en kwamen er 53 klanten bij de Informatiewinkel.

Terwijl wethouder M. Fränzel de eerste bezoekster letterlijk in de bloemetjes zette, konden de andere klanten onder het genot van een kop koffie wachten op hun beurt. Echt haast had bijna niemand. De meeste bezoekers kwamen voor een reisdocument of rijbewijs. Verder kon ook het bureau belastingen zich verheugen in een forse belangstelling. Het was de eerste keer dat het stadhuis haar deuren opende op zaterdag. Voorlopig gaat het om een proef van een jaar. Daarmee is Amersfoort de eerste grote gemeente die in het weekeinde open is. Dat is tegelijkertijd de reden waarom niet alle producten op zaterdag verkrijgbaar zijn. De documenten waarvoor Amersfoort informatie moet opvragen bij anderen, moeten wachten tot maandag. Wie op zaterdag per ongeluk toch komt voor zo'n document, loopt niet het risico dat hij of zij voor niets moet wachten. Direct bij het trekken van het volgnummer, krijgt de klant een bonnetje met daarop de tekst:'deze dienst wordt niet op zaterdag geleverd'.

Dat de openstelling op zaterdag een wens is van veel bezoekers, bleek ook uit hun reacties. Ook wethouder dienstverlening Marcel Fränzel was blij:'Ik denk wel dat je kunt spreken van een gigantisch succes. Even hebben we ons nog afgevraagd of er wel mensen zouden komen, de eerste keer, maar al voor 10.00 uur stonden de eersten voor de deur. En nu het eenmaal bekend is, zal de belangstelling alleen nog maar toenemen. Ons streven was de dienstverlening af te stemmen op de klant. Dus te leveren op het moment dat de klant dat wenst. En dat werkt, dat blijkt. Enthousiast was hij over de ontspannen sfeer die hij zaterdag aantrof. 'Dat was een voordeel dat we nog niet hadden onderkend. Wie het stadhuis aandoet tijdens het winkelen, is minder gehaast dan iemand die er een uurtje vrij voor moet nemen of die in zijn pauze komt. Dat was heel prettig voor de bezoekers, maar ook voor de medewerkers. ' Of het stadhuis ook na een jaar open blijft op zaterdag, wordt in de tweede helft van dit jaar bekeken.

Deel: ' Zaterdagopenstelling stadhuis Amersfoort groot succes '
Lees ook