P E R S B E R I C H T

Roken is uit in nieuwe eeuw!
Ongekend hoog aantal stopt met roken dankzij recordpoging

Den Haag, 12 januari 2000 -- Het aantal mensen dat de nieuwe eeuw rookvrij is begonnen is extreem hoog. Maar liefst 800.000 mensen hebben na de millenniumwisseling een stoppoging ondernomen. Dat is nog veel meer dan de laatste stand van ruim 650.000 van 26 december 1999. "Een absoluut record als je bedenkt dat dit aantal stoppers ruim vijf keer zoveel is als normaal rondom een jaarwisseling. Dit scenario hadden we alleen maar durven dromen. Nooit eerder namen zoveel mensen zich voor te stoppen met roken. De campagne 'Dat Kan Ik Ook' van Stivoro en de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF mag dan ook ronduit succesvol worden genoemd", aldus Trudy Prins, directeur van Stivoro. Naar aanleiding van het laatste NIPO onderzoek blijkt dat 62% nog steeds is gestopt met roken. Een bekend gegeven is dat normaal tussen de 40 en 50 procent het stoppen niet langer volhoudt dan een week.

Verder onderzoek wees uit dat 80% van de stoppers op de hoogte was van de stoppen-met-roken-actie. Karel van Koppen van de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF : "Behalve dat een meerderheid op de hoogte was van onze actie, verklaart 19% dat deze recordpoging heeft bijgedragen aan de stoppoging. Dat is waar we het uiteindelijk allemaal voor hebben gedaan. Ik ben bijzonder verheugd met dit grote aantal stoppers."

Telefonische counseling
De gehele maand december konden potentiële stoppers bellen met het speciale telefoonnummer (0900-9390) om persoonlijke ondersteuning aan te vragen. Andere ondersteuning konden zij krijgen via een advies op maat of door mee te doen aan een speciale cursus stoppen-met-roken, die vanaf 23 december 1999 tot en met 27 januari 2000 gedurende 6 donderdagen op RTL5 is te zien. Een extra steuntje in de rug vormde het tonen van de stand rondom de recordpoging. Wekelijks werd bij onder andere Koffietijd, Dat Kan Ik Ook en RTL Live op RTL4 getoond hoe Nederland zich massaal voornam te stoppen met roken. In de gemeente Woerden werd zelfs een levensgrote asbak geplaatst om inwoners van de gemeente extra te stimuleren. Het 0900-9390 nummer is overigens ook in het nieuwe jaar nog steeds bereikbaar ter ondersteuning van de stoppers, maar ook voor hen die nu nog een stoppoging willen ondernemen.

Gezamelijk initiatief
De millenniumactie 'Dat Kan ik Ook' is een gezamenlijk initiatief ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) in 1999 en de Stichting Volksgezondheid en Roken die dat jaar 25 jaar bestond. Stivoro is een dochter van de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF, de Hartstichting en het Astmafonds.
////

Deel: ' Zeer hoog aantal stopt met roken door recordpoging Stivoro '
Lees ook