Persbericht, 27 januari 2000
ZEESLA: MASSALE GROEI VAN 'WATER-BRANDNETEL' OPGEHELDERD

YERSEKE/NIJMEGEN - "Het Veerse Meer in Zeeland moet schoner, anders blijven de dikke drijvende matten zeesla het ecosysteem, de vissers en de toeristen hinderen." Erik-jan Malta van het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO) uit Yerseke onderzocht vier jaar lang het Veerse Meer: als voorbeeld van één van de vele vervuilde, te voedselrijke wateren bomvol zeewier. Donderdag 3 februari promoveert hij bij de Katholieke Universiteit Nijmegen op de 'zeesla-blues'.

Wereldwijd zorgen overmatig groeiende zeewieren steeds meer voor problemen. Door de mens vervuild, te voedselrijk water ligt vol met 'flappen' of 'groene soep'. Zeesla is de belangrijkste soort die voor overlast zorgt in ondiep kustwater. Niet alleen in het brakke Veerse Meer, maar ook langs de kust van Bretagne en met name in de riekende lagune van VENETIË is het raak. Maar wat veroorzaakt die enorme groei van dit zeewier en wat valt eraan te doen? Hoewel het fenomeen van 'groen getij' al een eeuw bekend is, was het inzicht in het ontstaan ervan en in de verschillen tussen plaatsen en jaren nog steeds gebrekkig. Het onderzoek van Erik-jan Malta van het NIOO-Centrum voor Estuariene en Mariene Oecologie biedt uitkomst. Bij dit onderzoeksproject van de Europese Unie (EUMAC) waren ook Frankrijk, Italië, Engeland, Duitsland en Griekenland betrokken.

Stikstof is er helaas altijd genoeg in het Veerse Meer, maar een bewolkte lente blijkt massale groei van zeesla wel te voorkómen. De hoeveelheid zonlicht valt niet zomaar te regelen voor een heel meer. Als je de grote hoeveelheid stikstof echter terug weet te schroeven, dan is het systeem weer VEEL NATUURLIJKER en de verstikkende matten verleden tijd. Malta: "De grote hoeveelheid voedingsstoffen in het water is de kern van het probleem. Er watert erg veel land af op het Veerse Meer; dit zou afgeleid moeten worden naar de Noordzee. En eigenlijk moet de hoeveelheid op het land gebruikte mest dalen... Nu komt er een doorlaat naar de Ooster-schelde, zodat het voedselrijke water wat verdund wordt. Maar of dat genoeg is?"

Aanvullend zou het beheer van het waterpeil natuurlijker moeten zijn. Verder kun je de plakkaten zeesla in de zomer 'oogsten' en in de winter kun je de stukjes zeesla uit de bodem opwoelen en verwijderen. Dat laatste was een toevallige ontdekking van Malta. Op zoek naar iets anders stuitte hij op zeesla in WINTERSLAAP. Niemand wist dat zeesla kon overwinteren, begraven in de bodem van een meer. Zoals vroeger de zwaluwen gedacht werden in de modder te kruipen, zo overleven stukjes zeesla dus écht de koude periode.

Zeesla kan heel snel groeien in de lente, maar alleen in vervuild water kan het dikke matten vormen. Malta noemt het "een soort brandnetel, maar dan in het water". Die matten zijn erg verstikkend: al het leven eronder heeft het erg zwaar of legt zelfs het loodje. Ook vissers en toeristen zijn er niet blij mee.

De snelgroeiende zeesla ZET ZICHZELF IN DE SCHADUW en daardoor stopt uiteindelijk de matten-groei in de zomer. Bovenin een mat is er wel voldoende licht, maar onderin niet meer. Daarentegen hebben de bovenste lagen weer een tekort aan voedingsstoffen. Zo'n mat is een wereldje op zich, dat alleen de wind kan openbreken. Ecoloog Malta: "Als je vanuit de mat denkt, in lagen oftewel in 3D, dan geeft dat veel meer inzicht."

Het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO) maakt deel uit van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het NIOO-Centrum voor Estuariene en Mariene Oecologie (CEMO) in Yerseke onderzoekt de ecologie van riviermondingen en kustwateren.

Deel: ' Zeesla Massale groei van 'water-brandnetel' opgehelderd '
Lees ook