knwv

knwv - persberichten

persberichten

datum: 29-7-1999

zeilen - ek laser, helsinki (fin): bondscoach woedend op
wedstrijdcomité


----------------------------------------------------------------------- eindelijk scheen vandaag de zon boven helsinki met de aangename temperatuur van 24 graden; direct van het water afkomend stond het gezicht van coach jaap zielhuis echter op onweer. woedend op het wedstrijdcomité waardoor zijn zeilers kats en lantermans behoorlijk benadeeld zijn in de tweede race van vandaag (race 8). serge kats heeft zijn tweede positie helaas niet vast kunnen houden en is gezakt naar een vijfde plaats in het tussenklassement. pieter lantermans haalde in race 8 een 53e plaats en staat nu op een zestiende plaats in het klassement.

de immer zo milde coach jaap zielhuis heeft er geen woorden voor: "een absoluut waardeloos comité. Deze tweede race van vandaag had nooit geldig verklaard mogen worden." Iets rustiger verklaart hij zijn straffe woorden: "vlak voor de start kwam er een behoorlijk harde wind van links, daar is niets mis mee en het is dan de kunst om een goede startplek tussen alle 63 zeilers te vinden. (Noot: er wordt in twee groepen gezeild van ieder 63 boten). Direct na de start viel de wind helemaal weg en lagen alle boten te dobberen, de wind komt dan terug, maar volledig gedraaid en van de rechterkant. Hierdoor was er van een kruisrak geen sprake meer en konden alle zeilers halve wind naar de bovenboei zeilen. Als je bij de start uitgaat van een kruisrak, kies je een andere positie, dan wanneer je uit moet gaan van een halve windsrak. Vele zeilers lagen dus erg ongunstig en verloren kostbare plaatsen om naar de bovenboei te zeilen. Als een bergetappe in de Tour de France opeens een tijdrit wordt, terwijl de fietsers zich voorbereid hebben op een bergetappe dan wordt dat toch ook afgekeurd, nu daarmee is het ongeveer te vergelijken. Vele zeilers hebben dan ook een protest ingediend tegen het comité, maar het is maar de vraag of deze race er alsnog uitgegooid wordt. Serge heeft de schade nog redelijk kunnen beperken, vooral voor Pieter Lantermans was deze race een drama."

Op de vraag waarom Ainlie dan wel goed heeft kunnen presteren antwoordt Zielhuis: "Ainslie en Martinez zaten in de andere groep. Bij xx deze groep was het al voor de start duidelijk dat het kruisrak een halve-winds rak zou zijn en zij konden daarop goed hun tactiek bepalen. Overigens had ook deze race niet zo gevaren mogen worden en had het comité de boeien moeten verleggen opdat er weer een kruisrak gevaren kon worden."

Vanaf morgen vinden de finalewedstrijden plaats en een tweede slechte resultaat wordt dan afgetrokken na de negende race.

Stand na acht races met 1 aftrek, 126 deelnemers

pl naam land r1r2 r3 r4 r5r6 r7 r8 pnt
1 Ben Ainslie Gbr 3 6 7 2 3 1 5 3 23
2 Luis Martinez Esp 1 2 1 bfd 168 2 9 39
3 Paul Goodison Gbr 153 7 11 2 1 4 21 43
5 Serge Kats Ned 2 19 13 3 1 4 13 12 48
16 Pieter Lantermans Ned 149 17 1 1410 10 53 75
53 Marc de Haas Ned 9 18 51 31 2221 ocs 35 187

zie ook:http://www.marnet.fi/njk/LaserEM/

Laat meer artikelen zien over: EK Laser, Helsinki (FIN) 1999


-----------------------------------------------------------------------

Deel: ' Zeilen EK Laser Bondscoach woedend op wedstrijdcomité '
Lees ook