Zelfmanagement: trend in de hoorzorg


Eindhoven, 20160111 -- Hoortoestellen kunnen onvoldoende worden afgestemd op de verschillende omgevingen waarin mensen zich begeven. Het resultaat is dat mensen vaak en soms ontevreden terugkeren naar hun audiciens. Het bijstellen van hoortoestellen op afstand en het bijstellen door slechthorenden zelf wordt dan ook gezien als nieuwe trend in de hoorzorg. Tenminste, dat verwacht Tonen Audiologische Techniek. Begin dit jaar zal Tonen bij 250 slechthorenden testen of zelfmanagement mogelijk is, zonder dat de kwaliteit van de hoorzorg achteruitgaat.

Tonen Audiologische Techniek ziet een kans om, samen met zorgverzekeraar CZ, tegemoet  te komen aan de wensen van slechthorenden: het zelf kunnen bijstellen van hoortoestellen op elke denkbare plek, op elk gewenst moment. Hiervoor zal binnenkort worden onderzocht of bijstellingen op afstand en zelfmanagement achteraf mogelijk zijn, met behoud van kwaliteit en klanttevredenheid. “Slechthorenden zitten doorgaans nu eenmaal niet in een audicienwinkel. Nee, ze lopen door de stad, wandelen over het strand of door het bos, zijn aan het werk of zitten thuis voor de televisie. De situaties zijn zo verschillend, één keer afstellen van een hoortoestel is niet voldoende. Het afstellen van de hoortoestellen door de slechthorenden zelf kan hierbij een oplossing zijn. Daarom gaan we onderzoeken of dit mogelijk is, zonder verlies van kwaliteit.” Aldus Stephan Hulsbergen van Tonen Audiologische Techniek. Tonen is gespecialiseerd in het aanpassen en onderhouden van hoortoestellen bij mensen thuis en werkt graag mee aan het betaalbaar houden van de zorg en het vergroten van het zorgaanbod met thuisaanpassingen.

Bij zelfmanagement hebben slechthorenden de touwtjes in handen. Ze zijn minder afhankelijk van audiciens en nog beter in staat hun hoortoestellen af te stellen op hun omgeving. Of dat nu het strand is of een drukke stad. De nieuwe hoortoestellen, die zelfmanagement mogelijk maken, zijn inmiddels opgenomen in de database met goedgekeurde toestellen.

Stephan Hulsbergen: “Wij zijn ervan overtuigd dat zelfmanagement de trend wordt in de hoorzorg, maar we zijn nog opzoek naar slechthorenden die mee willen werken aan ons onderzoek. Ze zijn meer dan welkom zich aan te melden bij Tonen.”

Tonen zal, met de ervaringen die worden opgedaan in de testfase, een protocol ontwikkelen waarmee slechthorenden in de toekomst verantwoord zelf kunnen bijstellen.


Deel: ' Zelfmanagement trend in de hoorzorg '
Lees ook