Zes Nederlanders naar Europees kampioenschap Boulder

NKBV-PERSBERICHT

Woerden, 11 mei 2015

Zes Nederlanders naar Europees kampioenschap Boulder

Strijd om Europese bouldertitel, 13-16 mei in Innsbrück

Op het Europees kampioenschap Boulder op 13-16 mei, gaan zes Nederlandse boulderaars de strijd aan met de Europese bouldertop. Vera Zijlstra, Jorg Verhoeven, Nicky de Leeuw, Tim Reuser, Maarten Nieuwenhuijsen en Timo Tak komen uit voor Oranje in Innsbrück. Boulder is een expressieve en spectaculaire tak van de klimsport: kort, krachtig, atletisch en zonder touwen. Van 13 t/m 16 mei is de Marktplatz in het Oostenrijkse Innsbrück het strijdtoneel van het EK Boulder. De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) stuurt een afvaardiging van zes Nederlandse topklimmers. Op donderdag 14 mei starten om 10:00 uur de kwalificatierondes van de heren.

Nederlandse deelnemers

Jorg Verhoeven (29), bekend van zijn beklimming van El Capitan afgelopen najaar, en Nicky de Leeuw (26), beide woonachtig in het Oostenrijkse Innsbrück, draaiden afgelopen seizoen bovenin mee in het World Cup klassement. De Eindhovense Timo Tak (29) behaalde op internationaal niveau een 16e plek bij de World Cup Boulder van Eindhoven in 2009. Afgelopen jaar werd hij tweede achter Nicky de Leeuw tijdens het Lotto NK Boulder. De Rotterdammers Tim Reuser (21) en Maarten Nieuwenhuijsen (21) klimmen het hele Nederlandse boulderseizoen al enorm sterk. Met name Reuser zette in de nationale competitie al meerdere titels op zijn naam. De in Oosterhout woonachtige Vera Zijlstra (27) heeft zes Nederlandse bouldertitels op haar naam staan, en draait bovenin mee in het World Cup klassement. De kwalificatieronde van de dames start op vrijdag 15 mei om 16:00 uur.

Deelnemersveld

De beste boulderaars ter wereld komen uit Europa, wat betekent dat het deelnemersveld van het EK even sterk, zo niet sterker is dan dat van een WK als dat van vorig jaar. De Nederlandse klimmers zullen op de toppen van hun kunnen moeten presteren. Het wordt een titanenstrijd waar je ‘u’ tegen zegt.

In het boulderen worden de halve finale en finale van de heren en dames gelijktijdig en naast elkaar gehouden. Boulder is hiermee een geëmancipeerde sport. Deze halve finale en finale zijn LIVE te volgen via een spectaculaire livestreamverbinding. De halve finale begint vrijdag 15 mei om 18:00 uur waarna de beste 6 heren en 6 dames op zaterdag 16 mei vanaf 19:30 uur de titelstrijd aan gaan in de finale van het EK Boulder.

Boulder is topsport

Boulder is een expressieve en spectaculaire tak van de klimsport: kort, krachtig, atletisch en zonder touwen. In zware korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo’n 4,5 meter hoog geklommen. Voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Boulderen gebeurt binnen in boulder- en klimhallen of buiten op rotsblokken.

Over de NKBV

De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV) is bezig met de ontwikkeling van de klimsport en is daarmee actief als sportklimbond. Daarnaast verbindt de NKBV mensen met een passie voor bergwandelen, alpinisme en sportklimmen. Het voorlichten van haar bijna 58.000 leden, maar ook niet-leden, om de klim- en bergsportactiviteiten op een veilige manier te beoefenen en te beleven, is een van de belangrijkste taken van de NKBV.

Deel: ' Zes Nederlanders naar Europees kampioenschap Boulder '


Lees ook