Gemeente Zaanstad

Architecten Pierre Gautier en Tania Concko inthullen plaquette

vrijdag 21 september 2001

Zes onderscheidingen voor woningcomplex Zaanwerf

Zaterdag 22 september onthullen de architecten Tania Concko en Pierre Gautier een plaquette bij het woningbouwcomplex Zaanwerf. Op deze plaquette wordt gememoreerd dat Zaanwerf niet minder dan zes keer een onderscheiding kreeg voor de bijzondere architecturale kwaliteiten van het gehele complex. Der Bauwelt Prize 2001, mochten Tania Concko en Pierre Gautier op 17 januari 2001 in München in ontvangst nemen.

Zes onderscheidingen voor één complex is op zich een vrij uniek gegeven.Met deze plaquette wil het gemeentebestuur, de opdrachtgevers en bewoners van Zaanwerf onderstrepen dat zij trots zijn op dit zo architecturaal in het oog lopende complex.

De prijzen zijn:
De Europan 2 Prijs, 1991
In het kader van de Europan 2 wedstrijd waren er 108 inzendingen voor het terrein waarop eens de levensmiddelenfabriek Marvelo van Albert Heijn gevestigd was. Tania Concko en Pierre Gautier kregen een eerste prijs voor hun ontwerp. De gemeente Zaanstad zorgde er voor dat prijswinnaars ook daadwerkelijk aan de slag konden gaan. Op een ander bouwproject van de gemeente, Het eiland in de Zaan kregen andere prijswinnaars een kans.

Prix de la Première Oeuvre,1999, Frankrijk
Deze prijs werd door de Franse minister van Cultuur en Communicatie, Catherine Tasca op 30 mei 2000 in het Centre Pompidou uitgereikt aan Tania Concko en Pierre Gautier.

Het betreft hier een onderdeel van de Prix dArchitecture du moniteur 1999, een prijs ingesteld door de toonaangevende uitgeversgroep Moniteur. In de internationale jury zaten onder meer de Nederlandse architect Rem Koolhaas, de burgemeester van Orléans, Jean Pierre Sueur, Bruno Gabrieli(stedenbouwkundige supervisor van Genua), Dieter Baretzko (Frankfurter Allgemeine Zeitung) en hoofdredacteur Dominique Boudet (Groupe Moniteur).

Médaille d Argent/prix Delarue van de Académie dArchitecture

In juni 1999 ontvingen beide architecten voor hun prestaties op Zaanwerf de staatsprijs de Médaille dArgent /prix Delarue van de Académie dArchitecture, 2000, Frankrijk.

Bauwelt Prize 2001

Het toonaangevende Duitse architectuurweekblad Bauwelt heeft de Bauwelt Prize 2001 in de categorie woningbouw op 17 januari in München uitgereikt aan de beide architecten. Voor deze prijs zonden meer dan 300 architecten uit de hele wereld hun eerste projecten in gerealiseerd na 1 januari 1997. Zaanwerf werd samen met andere bekroonde projecten tijdens de BAU 2001 in januari 2001 tentoongesteld. Zij werden bekroond door een internationale jury bestaande uit: David Chipperfield(Londen), Felix Claus(Amsterdam), Hannelore Deubzer (Berlijn), Yves Lion (Parijs) en Corneila Müller.

Nominatie Mies van der Rohe Award 2001, Europese Unie Eervolle vermelding Arie Keppler Prijs 2001, Welstandszorg Noord-Holland.

De Zaanwerf ligt in het centrum van Zaandam, pal aan de Zaan. Het gebied is 3,5 hectare groot. Een prachtige plek aan de Zaan. Concko en Gautier knipten het gebied in drie delen waardoor eilandjes zijn ontstaan, de Helling, Het Dok, en de Kiel. Het totale gebied is als het ware opgetild waardoor er ruimte kwam voor een parkeersouterrain voor de bewoners. Daardoor veroorzaakt het woningcomplex geen parkeerdruk op de omgeving.

Wat de architectuur betreft, zochten Concko en Gautier aansluiting op de bestaande en historische waarden. De bebouwing concentreert zich op de randen van de eilandjes terwijl het middengebied het Dek openbaar is. De eengezinswoningen sluiten in hoogte aan op de bebouwing aan de oude dijk langs de Zaan (Oostzijde) terwijl de appartementengebouwen passen in de schaalgrootte van de fabrieken die er voorheen stonden.

Aan de bouw van de 74 huurappartementen, de 152 koopappartementen, de 28 eengezinswoningen, de 600 m2 bedrijfsruimte en het souterrain met 253 parkeerplaatsen is van januari 1997 tot november 1999 gewerkt. De Zaanwerf is gerealiseerd door Ontwikkelingsmaatschappij Zaanwerf C.V., waarin Woningstichting Patrimonium en BAM Vastgoed participeren. BAM Woningbouw was de hoofdaannemer. Concko en Gautier hebben voor de architecttonische vertaling van hun stedenbouwkundig ontwerp een beroep gedaan op een tweetal gerenommeerde architectenbureaus: Van den Oever, Zaaijer, Roodbeen&Partners en Claus & Kaan Architecten.

De Zaanwerf is één van de opvallendste onderdelen van het Zaanoeverproject. De gemeente Zaanstad werkt sinds 1989 aan de realisatie van dit ambitieuze project dat in totaal 22 kilometer rivieroever beslaat. Uitgangspunt is de vertaling van vrijkomende, vooral industriële locaties naar allerlei verschillende woonmilieus: van landelijk tot stedelijk. Dit onder het motto: geeft de Zaan terug aan de bewoners.

Onthulling
Geef de Zaan terug aan de bewoners. Aan die visie is het ook te danken dat er voorlangs Zaanwerf een wandelpromande loopt, langs de Zaan. Een wandelpromenade die in de toekomst doorgetrokken zal worden naar de Beatrixbrug, zodat er een fraaie wandelroute langs de Zaan ontstaat. Dit is dan ook de plek waar de plaquette een plaats gevonden heeft, bij de wandelpromenade.

Programma
15.00 uur welkom in feesttent op De Helling door wethouder André Drost, Stadsontwikkeling

15.15 uur Onthulling plaquette door architecten Tania Concko en Pierre Gautier

15.30 uur Toespraak door wethouder André Drost. Overhandigen boekje Zaanwerf aan vertegenwoordigers bewonersverenigingen. Het boekje wordt daarna ter beschikking gesteld aan alle bewoners van Zaanwerf

Toespraak door Pierre Gautier

Toespraak door vertegenwoordiger bewonersvereniging. Daarna hapje en drankje. Voor de kinderen is er een luchtkussen.

Voor informatie kunt u contact opnemen met team communicatie DSMB, de heer R. Buijvoets, telefoonnummer (075) 681 65 03 of de projectleider Zaanoeverprojectbureau, de heer G. van der Graaf, telefoonnummer (075) 681 65 12.

Deel: ' Zes onderscheidingen voor woningcomplex Zaanwerf Zaanstad '
Lees ook