60 dode stieren na feesten Pamplona


PAMPLONA, Spanje, 20160715 -- De feesten van San Fermin in de Spaanse stad Pamplona eindigen dit jaar met 60 dode stieren die tijdens stierengevechten zijn gedood. 8 dagen lang vonden er stierenrennen plaats met telkens 6 stieren, die in de avond aan hun einde kwamen. Pamplona is één van de 16.000 feesten in Spanje waarin dieren worden mishandeld en/of gedood ter vermaak van mensen.

Toerisme
Jaarlijks gaan duizenden toeristen uit Spanje, maar ook uit andere landen zoals de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, etc. naar Pamplona om deel te nemen aan het stierenrennen. Helaas weten veel buitenlandse toeristen niet dat de stieren die meelopen in de stierenrennen gedood zullen worden. Om deze reden verspreidde CAS een video, samen met World Animal Protection, PETA, HSI en andere leden van het Internationale Netwerk tegen het Stierenvechten dat meer dan 100 dierenwelzijnsorganisaties omvat. Deze nieuwe video van het Spaanse platform La Tortura no es Cultura (marteling is geen cultuur), gesponsord door Animal Guardians, roept toeristen op om niet deel te nemen aan de stierenrennen en zich er bewust van te zijn dat zij bijdragen aan het leed van de stieren. De video is hier beschikbaar en werd verspreid in Europa, Noord-Amerika en Azië om een einde te maken aan dit bloedige spektakel.

“Een einde maken aan het martelen van dieren in Spanje is niet alleen een zaak van de Spanjaarden. Meer dan 150 miljoen euro aan subsidies afkomstig van de Europese Unie wordt jaarlijks in de stierenvechtsector gestoken, en dit, samen met de nieuwsgierigheid van toeristen van over de hele wereld, maakt het mogelijk dat dit wrede spektakel maar doorgaat”, zegt Marius Kolff, directeur van CAS International.

Stierengevechten
Tijdens de feesten van Pamplona vinden er dagelijks stierengevechten plaats. Al voor de stierenrennen beginnen worden er twee gehouden: de eerste met zes novillos, jonge stieren van tussen de 2 en 3 jaar oud. De tweede is een rejoneo, een stierengevecht met volwassen stieren die bevochten worden vanaf een paard. 12 stieren zijn al dood voordat de allereerste stierenren van een reeks van 8 plaatsvindt.

De 60 stieren zijn niet de enige dieren die gebruikt worden in dit feest. Denk aan de paarden die meedoen aan de stierengevechten en aan veel stress worden blootgesteld. Denk aan de ossen die iedere ochtend meelopen met de zes stieren. En na iedere stierenren, als de stieren in de arena zijn aangekomen en op stal staan, mogen de feestgangers zich in de arena vermaken met jonge koeien. Dit levert heel veel stress voor de jonge dieren. Iedere ochtend weer.

160.000 feesten met dieren
De gruwelijkheden in Pamplona zijn voor dit jaar ten einde gekomen. Pamplona is het bekendste feest met stieren uit Spanje, dat op veel aandacht kan rekenen van de binnenlandse en buitenlandse media. In Nederland was het dit jaar niet anders, dagelijks waren er berichten van mensen die verwond raakten tijdens de rennen. Ook over de vele vrouwen die het slachtoffer werden van seksueel geweld. Maar over het lot van de stieren werd er weinig geschreven. Pamplona is maar het topje van de ijsberg. Pamplona is één van de 16.000 feesten in Spanje waarin dieren worden mishandeld en/of gedood ter vermaak van mensen.


Deel: ' Zestig dode stieren na feesten Pamplona '
Lees ook