Zet het Dordrechts Museum op de kaart

Persbericht

Zet het Dordrechts Museum op de kaart

Stem op Schoumans Kangoeroemuis

Ieder jaar vraagt de Vereniging Rembrandt kunstliefhebbers hun stem uit te brengen op de mooiste, interessantste of belangrijkste aanwinst van het voorafgaande jaar die met steun van deze vereniging is aangekocht. De winnende aankoop zal volgend jaar de Rembrandtkaart sieren, de ledenkaart van de vereniging. Stem op de 'Kangoeroemuis' van Aert Schouman en zet daarmee het Dordrechts Museum op de kaart.

Het Dordrechts Museum bestaat volgend jaar 175 jaar en is daarmee één van de oudste stedelijke musea van het land. Om dit te vieren toont het Dordrechts Museum in haar jubileumjaar een groots en feestelijk overzicht van het mooiste werk van de 18de-eeuwse schilder Aert Schouman; Een koninklijk paradijs. In deze tentoonstelling is ook de 'Kangoeroemuis' te zien die met steun van de Vereniging Rembrandt is aangekocht. Door te stemmen op deze prachtige tekening kan het publiek een extra feestelijk tintje aan het jubileumjaar van het Dordrechts Museum geven.

Eerste afbeelding van de soort

Schouman tekende het dier in 1786 in Den Haag waar prins Willem V zijn kabinet met opgezette dieren had. De schilder noemde het zelf een 'spring konijn' en noteerde dat hij hem op ware grootte had afgebeeld. Het beestje komt uit de woestijnen van westelijk Noord-Amerika en wordt de Bleke Kangoeroemuisgoffer (Microdipodops pallidus) genoemd. Vermoedelijk was dit een van de eerste exemplaren in Europa. Het is waarschijnlijk de vroegste afbeelding van het dier. Pas in 1901 werd de Bleke Kangoeroemuisgoffer wetenschappelijk beschreven

Stemmen kan via de website van de vereniging Rembrandt: www.verenigingrembrandt.nl

Deel: ' Zet het Dordrechts Museum op de kaart '


Lees ook