Korps: Flevoland, plaats: Lelystad 2-07-2002
Politie rondt taxi-onderzoek af
Stafdienst Communicatie, Saskia van Bruinessen, 06-5322 4343

Zeven aanhoudingen, drie verdachten vast

LELYSTAD/DRONTEN - Het rechercheteam district Noord heeft het onderzoek naar de gewelddadige beroving van een taxichauffeur afgerond.

Hiervoor zitten inmiddels drie verdachten, in afwachting van hun berechting, vast. Twee hebben tegenover de politie bekend. De taxi die zij beroofden en meenamen, is nog spoorloos. Verder zijn er in deze zaak nog vier aanhoudingen geweest, onder andere voor heling.

In de nacht van dinsdag 14 mei 2002 op woensdag 15 mei 2002 stapten drie mannen in het centrum van Zwolle in de taxi en wilden naar de Spijkweg in Biddinghuizen. Daar mishandelden zij de taxichauffeur en beroofden hem van zijn auto en telefoon. Het rechercheteam hield binnen één week drie verdachten, een 32-jarige man die tijdelijk in Overijssel verbleef, een 16-jarige jongen uit Ommen, en een 34-jarige man uit Hardenberg, aan.

Na nader verhoor werd de Hardenberger heengezonden, omdat hij niet bij de zaak betrokken bleek te zijn. Later hield de politie als derde verdachte een 30-jarige man in zijn tijdelijke woonplaats Hilversum aan. Deze verbleef hiervoor samen met de 32-jarige in Overijssel. De recherche vermoedt dat de taxi en geld motief waren voor de beroving. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de taxi in België verkocht was. Onderzoek samen met de Belgische politie leidde tot de aanhouding van een 32-jarige inwoner van Antwerpen. Deze is door de Belgische autoriteiten uitgeleverd aan Nederland. De politie verdenkt deze Belg die de verdachten kent, van bemiddeling bij de verkoop van de taxi en van de gsm van de chauffeur.
Onderzoek wijst uit dat de taxi vermoedelijk in België is, maar deze is nog niet teruggevonden. Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan de vermissing van de taxi en de politie kreeg hierdoor tips binnen. Ook ontving de politie informatie dankzij aandacht in de Belgische media.
Een 21-jarige vrouw uit Antwerpen die in het bezit was van de telefoon, is in Den Haag aangehouden en na verhoor heengezonden. Ook haar 27-jarige vriend uit Antwerpen, die vermoedelijk de gsm van de verdachten gekocht had, is hiervoor als verdachte in Lelystad verhoord en later heengezonden.

Het rechercheteam dat bestond uit een twintigtal politiemensen, werkte samen met de politie IJsselland, het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), de Antwerpse politie en Opsporing Verzocht. Het team werkte vanaf de beroving intensief aan deze geweldszaak en is tevreden dat dit grootschalig onderzoek leidde tot de aanhouding van de drie hoofdverdachten. Het proces-verbaal wordt naar de officier van justitie gestuurd.

Einde Persbericht

Deel: ' Zeven aanhoudingen, drie verdachten vast in Lelystad '
Lees ook