Zeven pianotrio's op Orlando Festival in Zuid-Limburg en Aken


KERKRADE, 20150811 -- Van donderdagochtend 20 augustus tot en met zondagochtend 30 augustus zijn er op vele mooie locaties in Zuid-Limburg en in Aken (Duitsland) 37 concerten, 8 lezingen en drie concours-rondes bij te wonen. Nog even afgezien van alle openbaar toegankelijke masterclasses, lessen en repetities.

Van donderdagochtend 20 augustus tot en met zaterdagavond (Finale) 22 augustus vindt het Orlando Concours plaats, dit jaar voor pianotrio's. Zeven internationale pianotrio's presenteren in drie rondes een breed repertoire, waarna de internationale jury drie trio's voor de finale selecteert. De derde ronde bestaat uit het spelen van het verplichte werk, op ons verzoek gecomponeerd door de jonge Nederlandse componist Sam Wamper. De finale kenmerkt zich door een vrije keuze van repertoire door de finalisten. Zie voor meer informatie ook: http://www.orlandocompetition.com/en/

Voor het Orlando Festival hebben we 21 uitvoerende musici uit binnen-en buitenland uitgenodigd, die zeer gevarieerde programma's met bekende en minder bekende kamermuziekwerken zullen uitvoeren, soms samen met master class ensembles. Van liederen via pianotrio's (Osiris Trio), strijkkwartet (Schumann Quartett) en diverse bijzondere combinaties tot groot ensemble, zoals in de slotconcerten door de Gruppo Montebello, met ensemble-versies van de Vierde Symphonie van Gustav Mahler en van Arnold Schönbergs Zes orkestliederen op.8, waarschijnlijk voor het eerst sinds de wereldpremière weer in een versie met tenor.

Robin de Raaff is uitgenodigd als 'composer-in-residence', van hem worden vier werken uitgevoerd, waaronder de  wereldpremière van zijn op ons verzoek gecomponeerde Carmina Chromatico, door de Gruppo Montebello. Voorts klinkt er werk van de Nederlandse componisten  Louis Andriessen, Gilius van Bergeijk, Chiel Meijering (wereldpremière van zijn contrabas-solo compositie Capriccio Olandese), Sam Wamper en  Bob Zimmerman.

De Orlando musici geven als vanouds dagelijks les aan ensembles bestaande uit conservatoriumstudenten en amateur-musici. Daarnaast zijn er dit jaar twee masterclasses, voor strijkkwartet en voor pianotrio. We zijn er trots op dat we de formule hebben uitgebreid, door met drie docenten les te geven, en door bovendien drie experts in huis te hebben op het gebied van podiumvrees, interne communicatie en houdingcorrectie. Acht ensembles, met in totaal 26 musici, kunnen op deze wijze in aanraking komen met een breder concept van jong talent begeleiden:  Music: Mind, Body & Soul. Zie ook: http://www.orlandofestival.nl/rolduc/masterclass-strijkkwartetten/

Met veel genoegen doe ik u hierbij het programmaboek van het Orlando Festival & Concours 2015 toekomen, tevens mijn eerste editie als artistiek leider.

Henk Guittart
Artistiek leider Orlando Festival & Concours

Download het programmaboek 2.955.049 bytes van https://www.nieuwsbank.nl/pers/OrlandoFestival2015-Programmaboek.pdf


Deel: ' Zeven pianotrio's op Orlando Festival in Zuid-Limburg en Aken '
Lees ook