15, 16 & 17 mei 2009: De 7e Nationale Koi- en Vijverdagen


Evenement op het gebied van tuinen, vijvers, Koi en aquaria

HILVARENBEEK, 20090414 -- Hoewel ze op het eerste gezicht niet zo aaibaar zijn als honden of katten, worden Koi (ook wel: koikarpers of `Nishikigoi') door steeds meer mensen als volwaardige huisdieren beschouwd. Van de naar schatting 2 miljoen vijvers in Nederland en Belgi worden er zeker 200.000 door Koi bewoond. Alles over de Koi is op 15, 16 en 17 mei 2009 te vinden op de 7e Nationale Koi- en Vijverdagen in Safaripark Beekse Bergen.

De Koi is zo'n 200 jaar geleden ontstaan. In de onherbergzame gebieden van de Japanse rijstkweek, waaronder het Niigata-gebergte, hield men reeds vele decennia karpers. Dit om de plaatselijke bevolking ook in de winter van voedsel te voorzien.

In het begin van de 19e eeuw werden er echter met enige regelmaat kleurmutanten van de oorspronkelijk grauw gekleurde karper voortgebracht. Men hield ze apart en begon er verder mee te kweken. In de loop der tijd zijn er zo vele kleurvormen ontstaan, die (net als bijvoorbeeld bij rashonden en raskatten) worden ingedeeld in zogenaamde kleurvariteiten met officile kenmerken waaraan zo'n variteit moet voldoen. Anno 2009 zijn er vele honderden koivariteiten bekend en worden zij wereldwijd door miljoenen liefhebbers in vijvers gehouden.

Dierbaar sieraad
Het houden van Koi schenkt de liefhebber voldoening in velerlei opzichten. Koi zijn levende wezens die relatief weinig zorg vereisen (mits de juiste voorwaarden in de vijver zijn geschapen) en die geen schade ondervinden als deze zorg voor een dag ontbreekt. De kleurenpracht van een Koi, bij afmetingen van soms wel meer dan een meter lengte, is ongevenaard. En wie rustig bij de vijver staat en de vreedzame, elegante zwembewegingen van de Koi op zich laat inwerken, zal zich van de alledaagse stress bevrijd voelen. De Koi is daarom een dierbaar sieraad voor de vijver.

Om deze prachtige huisdieren een zo prettig mogelijk leven te kunnen bieden, hecht de vereniging KOI 2000, met meer dan 4.000 leden n van de grootste koiverenigingen ter wereld, veel belang aan goede voorlichting. Zo verzorgt ze met grote regelmaat workshops, dagcursussen en ledendagen. Verder brengt KOI 2000 het 148 pagina's dikke magazine Koi Wijzer uit. Koi Wijzer is het grootste Nederlandstalige Koi magazine en is bij de betere boekhandel verkrijgbaar.

De Nationale Koi- en Vijverdagen
Wie met deze majestueuze dieren wil kennismaken, komt op 15, 16 en 17 mei 2009 naar De 7e Nationale Koi- en Vijverdagen in Safaripark Beekse Bergen. Hier is alles te vinden op koi- en vijvergebied. In een 85 meter (!) lange wedstrijdtent worden ruim 600 Koi, in lengte varirend van 30 tot meer dan 100 cm, tentoongesteld. Beroemde Japanse kwekers zullen deze Koi jureren. Ook zijn er schitterende showtuinen te vinden. Op de koi- en vijvervakbeurs vind je daarnaast allerhande benodigdheden voor tuin, vijver en aquarium, maar ook demonstraties van Japanse tradities. Wie een (koi)vijver heeft of er n wil aanleggen mag dit unieke evenement dus niet missen!

Bijzonderheden
- De Nationale Koi- en Vijverdagen is een initiatief van hobbyisten.
- De jury bestaat uit twee beroemde koikwekers uit Japan en een Brit die bekend staat als de 'koifluisteraar'.
- In de koishow (ook wel `strijd der titanen' genoemd) worden Koi groter dan een meter verwacht.
- De wedstrijdtent meet dit jaar 85 x 10 meter. Het wereldrecord wordt daarmee opnieuw verbroken.
- Hoewel Koi ook heel betaalbaar kunnen zijn, zijn sommige wedstrijdexemplaren vele tienduizenden euro's waard.
- De koi- en vijvervakbeurs zal meer dan 80 stands tellen.
- Zoals de huishoudbeurs een mannenstand kent, zo zullen De Nationale Koi- en Vijverdagen worden voorzien van een vrouwenstand, waar zij zich kunnen verlekkeren aan oosterse woondecoraties en beauty accessoires.
- Naast de vrouwenstand kunnen kinderen terecht. Daar zullen zij door `geisha's' als Koi worden geschminkt. Ook kunnen zij meedoen aan een speciale balonnenwedstrijd.
- Unieke actie: elke 100ste bezoeker krijgt een gratis Koi aangeboden.

Surf voor meer informatie naar www.koienvijverdagen.nl.


Deel: ' Zevende Nationale Koi- en Vijverdagen in Safaripark Beekse Bergen '
Lees ook