De passiebarometer van ZINGmagazine:


169 uitvoeringen van de Matthäus- en Johannes-Passion

AMSTERDAM, 20130220 -- In de weken voor Pasen klinkt er in Nederland en Vlaanderen 169 maal een Matthäus of Johannes Passion van Bach. De Matthäus is met 133 uitvoeringen populairder dan de Johannes (36). Een indrukwekkend aantal waar in totaal ruim vijf miljoen euro mee gemoeid is.

Hoofdredacteur Dolf Weverink: ‘We wisten dat Nederland hét passieland is, maar dit aantal verrast ons. Geen enkel ander vocaal werk wordt in zo’n korte periode zo vaak uitgevoerd. Nederland spant wereldwijd de kroon.’

Dat Nederland zoveel passies telt, is vooral te verklaren vanuit traditie. Toonkunst Amsterdam voerde in 1874 voor het eerst een Matthäus-Passion uit in het Amsterdamse Concertgebouw, Willem Mengelberg zette die traditie voort. Daarnaast zijn er de traditionele uitvoeringen in Naarden, waar op Goede Vrijdag het voltallige kabinet komt luisteren naar de Nederlandse Bachvereniging. Een bijzondere speler is dirigent Pieter Jan Leusink die met zijn Bach Choir and Orchestra of the Netherlands maar liefst 25 uitvoeringen verzorgt door het hele land, waarvan 10 in 5 dagen.

Een Bachpassie uitvoeren is een kostbare zaak; de kosten van solisten, begeleidingsorkest en dirigent zijn al gauw € 25.000,-. Koren verdienen deze investering bijna altijd terug omdat de Matthäus en de Johannes publiekstrekkers zijn. Het lijdensverhaal van Christus als kaskraker. Nederland telt steeds minder gelovigen, maar op kerstavond en met Pasen stromen de kerken vol. “Ik ben niet gelovig, behalve als ik naar de Matthäus ga”, is een veelgehoord citaat.

In ZINGmagazine 49

- 169x Matthäus- en Johannes Passion in Nederland en Vlaanderen

- achtergrondinformatie, uitspraken van zangers en dirigenten

- alle uitvoeringen op ww.zingmagazine.nl

- openhartig interview met Ernst Daniël Smid

- 125 jaar Concertgebouw en -orkest

- 4 pagina’s zangvakanties

ZINGmagazine is een onafhankelijk tijdschrift voor (koor)zangers en dirigenten. Zes keer per jaar interviews, nieuws, repertoiretips en een concertagenda in een oplage van 5000 exemplaren. ZINGmagazine is een uitgave van De Inzet. 


Deel: ' ZINGmagazine telt 169 uitvoeringen Matthäus- en Johannes-Passion '
Lees ook